Onrust over toekomst De Tank in Brugge

© (Foto SVV)
Redactie KW

“Plekken zoals De Tank zijn broeihaarden voor lokale creativiteit en houden zo een stad levendig”, onderstreept algemeen directeur van Het Entrepot Wannes Fremaut.

“Wat als De Tank er niet meer is?” Deze vraag staat dezer dagen op een groene affiche die aan De Tank hangt. In De Tank, gelegen aan de Burg 4, bevinden zich atelierruimtes voor jonge kunstenaars tot dertig jaar die aan een voordelig tarief een werkruimte huren. Enkele tientallen jeugdige kunstenaars maken gebruik van deze infrastructuur. In dit pand bevond zich jarenlang het voormalige Provinciaal Gouvernement. Momenteel huurt Het Entrepot dit imposante gebouw van de eigenaar die er binnen afzienbare tijd een andere bestemming aan wil geven. Meest waarschijnlijke piste is dat het complex gesloopt wordt en er appartementsblokken verrijzen. “Een plaats zoals De Tank zorgt voor een herwaardering van de stad”, meent Sam Vanrosse (27), ontwerper en Tank-resident. “Dankzij De Tank krijg ik kansen die ik anders niet had gekregen”, meent de 18-jarige fotograaf en Tank-resident Brecht Vanhoutte.

“De Tank is dus een plaats waar jonge Brugse kunstenaars elkaar leren kennen”, staat op de achterkant van de affiche te lezen. “Toch gaat het verder van dat. De Tank zorgt ervoor dat jongeren het duwtje in de rug krijgen dat ze nodig hebben. De drempel om hun werk met de buitenwereld te delen, wordt kleiner. Ze komen buiten hun kamer, leren gelijkgezinden kennen en hebben de kans hun werk te tonen in de exporuimte van De Tank. Bovendien is het verhaal van De Tank een en/en-verhaal. Jonge kunstenaars kunnen creëren en tegelijkertijd zorgt dat voor een extra dynamiek in de stad Brugge. Dankzij De Tank blijven veel jonge kunstenaars in Brugge, in de plaats van de gebruikelijke verhuis naar Gent of Brussel. De Tank is niet de enige in haar categorie, maar is deel van de overkoepelende Vlaamse atelierorganisatie UFO. In Vlaanderen zijn verschillende gelijkaardige plaatsen zoals De Tank, wat het belang van betaalbare ateliers voor kunstenaars alleen maar bevestigt. Toch is de toekomst van De Tank helaas niet verzekerd. Er staat een houdbaarheidsdatum op het gebouw. Daarom onderstrepen we hier het belang van De Tank, zodat die hopelijk niet moet verdwijnen, maar een andere thuis kan vinden.”

Op welke datum de jonge creatievelingen precies het pand zullen moeten verlaten, is vooralsnog onbekend, maar het vraagteken achter “Wat als De Tank er niet meer is”, lijkt een wurgende lus die om het gebouw gespannen is.

Het Brugse stadsbestuur is zich bewust van de situatie, maar een alternatieve piste lijkt nog niet aan de orde, “omdat de onderhandelingen die we met de directie van HOWEST over het imposante gebouw in Sint-Jorisstraat gevoerd hebben op niets uitgedraaid zijn”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Een verkoop is immers niet aan de orde. Daarom moeten we blijven op zoek gaan naar alternatieven.”

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier