Ongeveer 1 op 15 kinderen kinderen naar noodopvang in Wevelgem

© foto SLW
Redactie KW

Een rondvraag in de Wevelgemse basisscholen leert dat minder dan tien procent leerlingen kwam opdagen op maandagmorgen. In het algemeen meer peuters en kleuters dan kinderen uit de lagere school.

De oproep van de overheid werd dus goed opgevolgd. Sommige scholen verwachten op dinsdag en donderdag meer kinderen in de noodopvang, tegelijkertijd merken de directeurs dat vele ouders hun de eerdere vraag naar opvang opnieuw annuleren. Omdat ze zich hebben kunnen organiseren, maar ook omdat de ernst van de boodschap ten volle overal doordringt.

De Wevelgemse ouders hebben de vraag van de overheid goed opgevolgd. Zoals bekend schorste de nationale veiligheidsraad de lessen en vroeg de scholen te zorgen voor noodopvang. Aan de ouders vroegen ze om hun kinderen enkel naar school te sturen als dat niet anders kon.

Bij SPWE basis daagden deze morgen een dertigtal kleuters en leerlingen op. “Een kleine tien procent, dat is ongeveer het cijfer dat we ook zien in de andere scholen van de scholengemeenschap”, zegt coördinerend directeur Hans Seynhaeve. “Opvallend is dat er geen enkel kind van anderstalige ouders kwam opdagen. Waar de communicatie naar deze groep vaak moeilijk verloopt, is dat in deze blijkbaar zonder problemen gegaan. Wellicht kunnen zij zich beter hierop organiseren.”

Minder dan verwacht

Zelfde beeld bij de gemeentelijke basisschool waar op een totaal van 700 leerlingen 50 kleuters en lagere schoolkinderen kwamen opdagen. “Het waren er aanvankelijk heel wat meer”, vertelt directeur Isabelle Vanoosthuyse. “De ouders reageren rustig, ze zijn heel begripvol. We begeleiden de aanwezige kinderen in groepjes van tien tot twaalf kinderen, bij voorkeur laten we ze buiten spelen.”

Aan de schoolpoort wacht vader Jos Vandenbulcke zijn dochter op voor de middagpauze. “Ik heb geen andere keuze dan een beroep te doen op de noodopvang, wij werken beiden voltijds en we kiezen ervoor om de grootouders niet in te schakelen. Ik werk gedeeltelijk van thuis maar heb sowieso afspraken met klanten waarvoor ik de weg op moet. Nu, we bekijken het van dag tot dag. Als morgen blijkt dat we haar kunnen thuishouden dan doen we dat natuurlijk.”

Meer op dinsdag en donderdag

“Deze morgen kregen we voortdurend telefoon van ouders die uiteindelijk toch een andere oplossing blijken gevonden te hebben”, aldus directeur Vanoosthuyse. Een zelfde verhaal horen we bij Reinald Baeyens, directeur van de kleuterschool Gulleboom. “Bij ons daagden deze morgen 42 kleuters op, op een totaal van 322. In de lagere school waren dat er een dertigtal. “Vrijdag was het precies of de ouders de boodschap nog niet gesnapt hadden”, vervolgt directeur Baeyens. “Er werd massaal ingeschreven voor de noodopvang. Vandaag merken we dat die boodschap wel degelijk wordt opgevolgd, waardoor we heel wat afzeggingen binnenkrijgen.”

Voorhoofdthermometer

In BAMO Moorsele kwamen zo’n zeven procent van de 500 leerlingen opdagen. Vergelijkbaar met de andere scholen. “We merken wel dat er op dinsdag en donderdag meer kinderen zullen opdagen”, meldt directeur Connie Claerhout. “We hebben voldoende opvang, de leerkrachten vangen in een rollensysteem de kinderen op en zo hopen we de groepjes tot maximaal twintig kinderen te kunnen beperken. We rekenen ook op wat goed weer zodat ze vaker buiten kunnen spelen.” De kinderen die kwamen opdagen, werden gescreend met een voorhoofdthermometer zodat zieke kinderen niet in de opvang zouden blijven. “Geen enkel kind had koorts”, besluit directeur Claerhout. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier