Ongeval met torenkraan zorgt voor politieke commotie in Brugge

Stefan Vankerkhoven

De bewoners uit de Maalderijstraat in Assebroek, die in hun veranda betonnen brokstukken van een torenkraan kregen, zullen vergoed worden. Het recente ongeval op een werf van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting zorgde voor beroering tijdens de Brugse gemeenteraadszitting maandagavond.

Op 20 oktober beleefden de bewoners van een huis in de Maalderijstraat in Assebroek de schrik van hun leven. Er vielen betonnen brokstukken, die als ballast dienen, van een torenkraan pardoes in hun veranda. Als bij wonder raakte niemand gewond. De slachtoffers kregen de voorbije dagen diverse bezorgde gemeenteraadsleden over de vloer.

Raadsleden Stefaan Sintobin (VB), Geert Van Tieghem (N-VA) en Raf Reuse (Groen) stelden zich tijdens de gemeenteraadszitting ernstige vragen bij de veiligheid van deze bouwwerf van de Brugse Maatschappij voor huisvesting. Die tovert een voormalige maalderij om tot drie appartementsblokken met 26 sociale flats, verdeeld over drie gebouwen. Daarbij wordt een enorm hoge torenkraan gebruikt.

Volgens schepen Franky Demon treft de stad in dit dossier geen enkele verantwoordelijkheid: “Het project is vergund. De directeur van de Brugse Maatschappij is samen met de veiligheidscoördinator ter plaatse geweest. De werf werd een dag stilgelegd. De fout ligt bij een medewerker van de Beernemse bouwfirma, die met het ballast boven de bestaande woningen manoeuvreerde. Dit had nooit mogen gebeuren, alle lasten dienen boven de werf gehesen te worden. De Brugse Maatschappij voor Huisvesting heeft mij verzekerd dat dit niet meer zal gebeuren en dat de slachtoffers zullen vergoed worden voor de schade.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier