Ongenoegen over toewijzing van gemeentebestuur nieuwe appartementen IZI wonen

Jean-Pierre De Clercq van IZI wonen voor de nieuwbouw appartementen in de Bollewerpstraat in Ingelmunster.©FODI FODI
Jean-Pierre De Clercq van IZI wonen voor de nieuwbouw appartementen in de Bollewerpstraat in Ingelmunster.©FODI FODI
Redactie KW

IZI wonen, de sociale huisvestingsmaatschappij, bouwt 24 appartementen in de Bollewerpstraat in Ingelmunster. Het gemeentebestuur wil die appartementen vooral voorbehouden voor ouderen, terwijl er ook heel wat gezinnen en jonge mensen op zoek zijn naar een dergelijk appartement. Net zoals SP.A+ is IZI wonen is niet gelukkig met deze visie van het gemeentebestuur.

IZI wonen, vroeger bekend als Mandelbeek, fusioneerde in 2019 met de Izegemse Bouwmaatschappij. Voorzitter Jean-Pierre De Clercq hoopt dat het gemeentebestuur op de gemeenteraad van dinsdagavond 22 december een ander standpunt inneemt dan de visie die ze al lieten weerklinken. “De aanleiding van het bouwproject in de Bollewerpstraat was het feit dat er op de kandidatenlijst heel wat kleinere gezinnen staan, zoals éénoudergezinnen met één of twee kinderen”, aldus Jean-Pierre De Clercq. “De 24 appartementen zouden daar perfect aan tegemoet komen.”

“90% dreigt uit de boot te vallen

“Op 13 oktober 2020 kreeg de raad van bestuur van IZI wonen echter de vraag om een advies uit te brengen over een lokaal toewijzingsreglement dat het schepencollege van Ingelmunster wil invoeren voor dit project”, gaat de voorzitter verder. “Daarbij zouden de 24 appartementen specifiek toegewezen moeten worden aan 65-plussers. De raad van bestuur van IZI wonen was verrast door deze vraag, want van de 254 kandidaat-huurders voor een sociale woning te Ingelmunster zitten er slechts 10% in de leeftijdsgroep 65-plussers .”

“Het voorstel van het schepencollege van Ingelmunster om alle nieuwe appartementen van dit nieuwe project prioritair voor te behouden aan 65-plussers leek voor de raad van bestuur dan ook niet proportioneel tegenover de huidige vraag van kandidaat huurders bij IZI wonen”, vertelt Jean-Pierre De Clercq. “De 90% andere wachtende kandidaat-huurders met een woonnood dreigen immers uit de boot te vallen.”

Nieuw, evenwichtig voorstel

“Volgens de raad van bestuur ontbreekt ook de motivatie van het schepencollege van Ingelmunster waarom deze doelgroep van 65-plussers momenteel niet voldoende aan bod zou komen in sociale huisvesting. Er wordt namelijk vastgesteld dat van alle sociale huurders bij IZI wonen nu al 45% hoort tot de leeftijdscategorie van 65-plussers, met 50 entiteiten op een totaal van 111. Als er nog 24 appartementen voor deze leeftijdscategorie bijkomen, dan zouden zij ongeveer 55% van alle woonentiteiten innemen. Dat zou neerkomen op 74 entiteiten op een totaal van 135. Dit lijkt voor de raad van bestuur geen evenwichtig aanbod.”

“Daarom vroeg de raad van bestuur van IZI wonen een aanpassing aan het voorliggende ontwerp van lokaal toewijzingsreglement. Na een overleg stelde de raad voor om de toewijzing voor 65-plussers te beperken tot 12 entiteiten, in plaats van 24. Dit is een acceptabel voorstel. Zo komen oudere kandidaat-huurders nog ruimer aan bod en krijgen ook andere doelgroepen nog kans maken op een nieuw woonaanbod. Dit voorstel werd op 13 oktober 2020 goedgekeurd door 7 van de 8 aanwezige bestuurders van IZI wonen. De raad van bestuur hoopt dat het schepencollege van Ingelmunster op deze redelijke vraag tot aanpassing zal ingaan in de gemeenteraad .” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier