Ongenoegen bij personeel van AZ Sint-Jan in Brugge over volgorde vaccinaties

Volgende week moet 70 procent en de week erop 85 procent van het personeel in het AZ Sint-Jan in Brugge gevaccineerd zijn.©ERIC LALMAND BELGA
Volgende week moet 70 procent en de week erop 85 procent van het personeel in het AZ Sint-Jan in Brugge gevaccineerd zijn.©ERIC LALMAND BELGA
Stefan Vankerkhoven

Onder de personeelsleden van het AZ Sint-Jan in Brugge heerst er nogal wat ongenoegen over wie eerst een vaccin krijgt. Ten onrechte, zegt algemeen directeur dr. Hans Rigauts.

Volgens een verpleegkundige, die liever anoniem blijft, zouden de directieleden en hun secretaresses al een spuitje gekregen hebben, terwijl het personeel van het operatiekwartier en de afdeling nierdialyse nog altijd wachten op een vaccin. Zij komen nochtans in contact met covid-patiënten.

Pablo Annys, voorzitter van het AZ Sint-Jan, erkent dat er momenteel enig ongenoegen is: “De bedoeling was dat wij twee weken geleden meer dan duizend personeelsleden zouden vaccineren. Toen 600 medewerkers een vaccin gekregen hadden, moesten wij op bevel van de Vlaamse overheid de vaccinaties stopzetten. Er was een heel programma bezig, waarbij afdeling na afdeling aan de beurt kwam. Als een volledige afdeling gevaccineerd wordt, horen daar ook de secretaresses bij. De stopzetting van het programma leidde tot ergernis bij diegenen die nog geen vaccin kregen. Ik hoop dat volgende week het resterend personeel een vaccin krijgt. En wees gerust, ik zal de allerlaatste zijn!”

Chaos

Algemeen directeur dr. Hans Rigauts stelt: “Vandaag zijn er in het AZ Sint-Jan al 1.047 medewerkers gevaccineerd: 42 procent van de artsen, 30 procent van de verpleegkundigen en 24 procent van het paramedisch personeel. De overheid heeft ons in januari inderdaad verplicht om te stoppen met vaccinaties. Dat zorgde voor chaos.”

“Maar dat leidde ook tot frustraties, roddels en loze geruchten over directieleden en hun secretaressen. Het spreekt vanzelf dat, wanneer het personeel van onze spoedafdeling gevaccineerd wordt, ook de logistieke medewerkers en het poetspersoneel een vaccin krijgen. Bovendien gooien wij geen spuitjes weg, als er op het einde van de dag nog dosissen over zijn, dienen wij die toe aan personeel dat op dat moment in ons ziekenhuis aanwezig is.”

85 procent

“Volgens de planning zal volgende week 70 procent van ons personeelsbestand gevaccineerd zijn, een week later 85 procent. Op voorwaarde dat we voldoende vaccins krijgen. 85 procent van ons personeel, dat zijn alle medewerkers die zich hiervoor ingeschreven hebben. Dat is behoorlijk veel. Met andere woorden: slechts 15 procent van onze medewerkers weigert een spuitje. Dat is hun goed recht, er geldt geen vaccinatieplicht. Wie dat is, weet ik niet. Dat mag ik ook niet weten, want het zou een inbreuk betekenen op hun privacy.”

“In plaats van te mopperen, moeten we het positief bekijken. Het AZ Sint-Jan zal met zijn 4.000 medewerkers een van de eerste grote ziekenhuizen in Vlaanderen zijn dat zo snel gevaccineerd is, ondanks de chaos en alle externe factoren waarop wij als directie geen grip hebben”, aldus Hans Rigauts.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.