Ongelooflijk maar waar: in Oudenburg mag je jagen tussen de graven

De begraafplaats van Roksem is ingekleurd als jachtgebied. © LIN
Redactie KW

Dat blijkt uit de jachtplannen die schepen voor Milieu en Dierenwelzijn Gino Dumon (sp.a) opzocht na een toevallige ontmoeting met jagers. “Heel wat woongebieden en omgevingen waar activiteit is, liggen in de jachtgebieden”, weet Gino Dumon.

“Tot die gebieden behoren onder meer de site Abdijhoeve, het Abtspark aan Ipso Facto, de speelweide en het hondensportveld in Westkerke. Ja, zelfs de begraafplaats in Roksem. Het is duidelijk dat deze situaties niet kunnen. Als stadsbestuur zullen we een inventaris maken van al deze terreinen om alle gebieden die als jachtterrein niet in aanmerking kunnen komen, te schrappen”, aldus de schepen.

Hypotherapie

Een groot deel van Westkerke is als jachtgebied ingekleurd en dat ondervindt Ingeborg De Leenheer van Equu Libre langs de Ossenweg geregeld. “Wij geven hier onder meer hypotherapie voor kinderen. Als jagers op pad zijn, horen we de schoten tot aan onze weide. De paarden schrikken daar telkens van, zodat we heel alert moeten zijn. Ik zou niet willen dat de kinderen, die al heel gevoelig zijn, een schrik opdoen of erger nog van het paard vallen”, getuigt Ingeborg De Leenheer.

“Jagen kan zeker in het kader van slim wildbeheer, maar onze inwoners moeten correct geïnformeerd worden. Bepaalde gebieden, zoals een speelterrein, een begraafplaats of een site dicht bij bewoning kunnen uiteraard niet als jachtterrein”, vindt ook schepen Gino Dumon.

“Het is belangrijk dat je als eigenaar weet dat je tuin, bos of weiland ingekleurd is als jachtgebied. Dat kan je controleren op www.geopunt.be. Is dat het geval, dan kan je via www.schietinactie.be aan Vogelbescherming Vlaanderen vragen op jouw terrein te laten schrappen als jachtgebied”, geeft de schepen nog een tip.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier