Ongebruikte containers Fedasil in Koksijde kosten 8.800 euro per maand

De wooncontainers staan nog altijd aan het opvangcentrum dat de asielzoekers al maanden geleden hebben verlaten. © (Foto MVQ)
Redactie KW

De Directeur-Generaal van Fedasil bevestigde eerder dit jaar aan burgemeester Marc Vanden Bussche dat het asielcentrum aan de luchtmachtbasis van Koksijde eind juni definitief de deuren zou sluiten. Hoewel alle asielzoekers sinds eind juni vertrokken zijn uit het opvangcentrum, staan er nog altijd een aantal wooncontainers op het terrein, zonder enige aanwijsbare functie. Blijkbaar heeft de nieuwe federale regering een andere visie en is de definitieve sluiting nog niet zo zeker…

De containers werden tijdens de eerste coronalockdown op het terrein van het opvangcentrum geplaatst om er besmette bewoners in quarantaine op te vangen. Sander Loones, gemeenteraadslid en N-VA-parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers vroeg aan de nieuwe staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) waarom de wooncontainers er nog steeds staan, nu alle asielzoekers al lang weg zijn. Tot zijn verbazing kreeg hij als antwoord dat het contract met Fedasil nog zeker loopt tot eind december 2020 en dat de leegstaande containers elke maand 8.800 euro kosten.

“Het valt op dat de nieuwe staatssecretaris Sammy Mahdi wil breken met het verleden”, aldus Loones. “De staatssecretaris sluit alvast de heropening van het opvangcentrum in Koksijde niet langer uit. En dat terwijl de sluiting toch duidelijk werd beslist door de vorige regering. Afstand houden en besmette personen in quarantaine plaatsen is absoluut nodig om deze coronapandemie te bestrijden. In de asielcentra kan dat door extra wooncontainers te plaatsen waar zieke mensen veilig afgezonderd kunnen worden. Vandaag worden er geen asielzoekers meer opgevangen in Koksijde, maar staan daar nog altijd meerdere wooncontainers. Waarom worden die niet nuttig gebruikt in andere asielcentra elders in het land om daar de veiligheid en gezondheid te versterken? Nu zijn ze volledig nutteloos, en kost dit de belastingbetaler elke maand 8.800 euro!”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier