Onderzoekster uit Kortrijk pleit voor gezondheidscheques voor mensen met ongezonde levensstijl

Redactie KW

Sarah Vansteenkiste, onderzoekster aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven, en afkomstig uit Kortrijk, pleit voor de invoering van gratis gezondheidscheques voor mensen met een ongezonde levensstijl zoals rokers en mensen met obesitas.


Met de cheques zouden de betrokkenen persoonlijke gezondheidsprogramma’s kunnen volgen. Dat schrijft Sarah Vansteenkiste in een bijdrage op de groepsblog van personeel en studenten van de KU Leuven.

Financieren met inkomsten uit vettaks

De invoering van gezondheidscheques zou een begeleidende maatregel kunnen zijn van de zogenaamde ‘vettaks’ – een belasting op vetrijke voeding – die door sommigen bepleit wordt om mensen aan te zetten gezonder te eten. Indien goed uitgevoerd kan de taks volgens de Kortrijkse – die intussen wel in Leuven woont – doeltreffend zijn om de gezondheidskosten te verminderen. Er is echter meer nodig om wie spijt heeft van een aangenomen levensstijl kans op een nieuwe start te bieden.

Onderzoekster uit Kortrijk pleit voor gezondheidscheques voor mensen met ongezonde levensstijl

Sarah Vansteenkiste (Foto Twitter)

Met de voorgestelde gezondheidscheques kunnen betrokkenen dieet-, sport- en antiverslavingprogramma’s volgen en psychologische hulp en professioneel advies vragen. De cheques zouden echter maar uitbetaald worden als het programma volledig voltooid wordt. Sarah Vansteenkiste wil de cheques financieren met de inkomsten uit de vettaks, maar wijst erop dat de cheques zelf ook geld opbrengen door vermindering van de gezondheidsuitgaven.

(Belga)