Onderzoek van scheepsramp met Z.19 Sonja na 2,5 jaar afgerond”

© (Foto JRO)
© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Voor de kust van het Engelse Great Yarmouth kapseisde de Z19 Sonja op 25 augustus 2018 met vijf bemanningsleden aan boord. Drie van hen overleefden de scheepsramp, maar voor stuurman Roger Zoete (60) en schipper Kurt Slabinck (48) werd het hun laatste reis. De Federale instantie voor Onderzoek van Scheepsongevallen heeft het onderzoek nu afgerond en de oorzaak is bekend.

Aan boord van het schip waren schipper Kurt Slabinck uit Moerkerke, Dirk Coolsaet uit Oudenburg, Pascal Pincket uit Eernegem, Luc Heyneman uit Heist en Roger Zoete uit Gistel. De Sonja was op maandag 20 augustus 2018 uit de haven van Zeebrugge vertrokken. Roger werd nog snel opgetrommeld om de zieke Oostendenaar Lawrence Degrande te vervangen. Het vijftal wist toen nog niet wat hen te wachten stond. Vijf dagen na hun vertrek sloeg het noodlot toe. Het schip kapseisde om 15.30 uur in amper 15 seconden. Kurt en Roger overleven de scheepsramp niet.

De Federale instantie voor Onderzoek van Scheepsongevallen voerde bijna 2,5 jaar onderzoek naar de oorzaak van de scheepsramp en concludeerde die nu in een rapport. “Tijdens het vissen werd een zware lading stenen opgevangen”, klinkt het in het rapport. “Door de bokken omhoog te brengen om de netten op te tillen verminderde de stabiliteit van het schip. Dat zorgde ervoor dat het schip kapseisde. Vier bemanningsleden waren stand-by aan dek toen het schip kapseisde en belandden in het water. Ze droegen geen reddingsvest. De schipper bevond zich in de stuurhut.”

Daarmee weten de nabestaanden na 2,5 jaar eindelijk wat de onfortuinlijke vissers die vreselijke dag overkomen is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.