https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Onderwijsminister Ben Weyts opent academiejaar Howest in Brugge

Ministeer Ben Weyts en burgemeester Dirk De fauw op de eerste rij bij de opening van het academiejaar van Howest in de Brugse stadshallen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts heeft het academiejaar van Howest op dinsdag 14 september officieel geopend in de Brugse stadshallen. Hij loofde deze hogeschool om haar innovatie: “Precies daarom investeer ik 5 miljoen euro in de uitbreiding van het hoger onderwijs aanbod in West-Vlaanderen.”

Algemeen directeur Lode De Geyter en de Brugse burgemeester Dirk De fauw verwelkomden de Vlaamse onderwijsminister. Dirk De fauw wees erop dat Brugge nu echt een studentenstad is: “Het aantal studenten dat voor een opleiding in onze stad kiest, blijft stijgen. Bijna 10.000 studenten volgen een opleiding aan een van de Brugse hogescholen. Daarnaast mogen we 158 buitenlandse studenten verwelkomen.”

Nieuwe campus

De Burgse burgemeester verwees ook naar de recente inspanningen van Howest dat zwaar investeert in Brugge: “Eind augustus werd het ontwerp van de nieuwe campus aan het Brugs station voorgesteld. Die zal onderdak bieden aan maar liefst 24 opleidingen. Met zo’n investeringen wordt het hoger onderwijs in Brugge nog aantrekkelijker gemaakt. Studenten zorgen voor een frisse wind in de stad. Om hen allen welkom te heten, is er op donderdag 30 september een grote Student Welcome met diverse optredens an de balkonrotonde.”

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts hield even stil bij de impact van de coronacrisis op het onderwijs: “Het waren uitdagende maanden, maar ik ben onder de indruk van de moed en de creativiteit die er aan de dag werd gelegd. Ik denk aan de digitale en de virtuele infodagen om nieuwe studenten aan te trekken. Howest telt nu gespreid over drie vestigingen 9.000 studenten van wie 5.500 in Brugge.”

Proeftuin

“Vlaanderen is met bijna 90 procent van de gevaccineerde volwassen Vlamingen wereldkampioen inzake vaccinaties. Het is dank zij die collectieve inspanningen dat de scholen terug open kunnen. Door corona heeft de digitalisering van ons onderwijs vaart gekregen. Howest is een innovatieve school, ik mocht vorige week de eerste sport-exer-gaminghal openen, waar je kunt sporten en gamen tegelijk. Een proeftuin waar Howest en Sport Vlaanderen technologische innovatiers in sport en bewegen zullen ontwikkelen en testen.”

“Ook op ander vlakken toont Howest zich een innovatieve school. Zo zijn er de opleidingen in Artificiële Intelligentie, een domein dat de volgende jaren alleen maar belangrijker zal worden. Daarmee doorbreken we de grens van onze eigen beperkte intelligentie. Met twee nieuwe bacheloropleidingen, Artificiële Intelligentie en Virtual en Augmented Reality, krijgen onze studenten alvast een stevige voorsprong in een steeds verder digitaliserende wereld.”

Voorsprong

“Vandaag staan zulke thema’s misschien nog niet in het brandpunt van de belangstelling, maar morgen wel. Nu is het moment om in dit soort niches een voorsprong te nemen. Die keuze heb ik heel bewust gemaakt met het Vlaamse voorsprongfonds voor universiteiten en hogescholen. Daarmee investeren we niet minder dan 60 miljoen euro in initiatieven om hoger onderwijsinstellingen te ondersteunen bij dit soort initiatieven. Door ons opleidingsaanbod op de toekomst af te stemmen, stemmen we ook Vlaanderen af op de toekomst. We moeten gewoon ambitieus durven zijn.”

“Het verheugt mij dat Howest heeft van bij haar ontstaan in 1995 de kaart van de internationalisering getrokken. Ik denk dan aan het Digital Arts & Entertainment, ontstaan in 2006 en uitgegroeid tot een opleiding van wereldformaat met meer dan 1300 studenten, waarvan 20 procent internationale studenten. Maar ook aan Devine, Digital Development en Design, dat zich op het snijvlak bevindt tussen technologie en creativiteit. Of aan Toegepaste Informatica, Cyber Security, een opleiding met een hoog toekomstgericht gehalte. Ook industrieel productontwerpen is van vitaal belang voor ons Vlaams economisch weefsel en zal verder haar internationale contacten uitbouwen.”

Investering

“Deze opleidingen worden bovendien telkens in het Nederlands en het Engels aangeboden. Ze bieden Vlaamse studenten de mogelijkheid om technologisch hoogstaande competenties te verwerven, maar ze dragen door hun Engelstalige equivalent ook bij aan de naam en faam van Vlaanderen. Net daarom investeerde ik 5 miljoen euro in de uitbreiding van het hoger onderwijsaanbod in West-Vlaanderen. Daarmee mikken we op master-na-master-opleidingen en postgraduaten die toegespitst zijn op technologie. Zo willen we er mee voor zorgen dat elke West-Vlaamse jongere zijn of haar talenten maximaal kan ontwikkelen”, aldus Ben Weyts.

Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest, stelt: “Als de covid-19 pandemie ons iets geleerd heeft, dan wel het belang van preventieve gezondheidszorg om een overbelasting van de curatieve zorg te vermijden. Met haar bachelors in de Toegepaste Gezondheidszorg en Sport & Bewegen, zet Howest actief in op preventie. Met de bachelor Verpleegkunde, in samenwerking met ZoWe voor de HBO5-opleiding Verpleegkunde, biedt Howest het volledige spectrum aan.”

Bijscholen

“Inspelend op het hertekend professioneel landschap, breidt Howest haar aanbod uit naar de professional die zich blijvend wenst bij te scholen. Hogescholen zijn niet langer de exclusieve aanbieders van bachelor- en graduaatopleidingen aan 18-jarigen. In toenemende mate moeten zij zich oriënteren op het aanbieden van al dan niet verkorte opleidingen aan zij-instromers en aan werknemers die versneld specifieke competenties willen verwerven.”

“Howest is zich hier terdege van bewust. Naast onze bachelor- en graduaatsopleidingen, investeren wij met de Howest Academy in een breed aanbod aan postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen en naar de vraag van het werkveld toegesneden micro credentials,”, aldus Lode De Geyter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten