Zwevegemse jongeren geven tips voor ‘aj van ‘t padje zi geroakt’

Het gebruik van tabak, alcohol en drugs is in iedere Vlaamse stad of gemeente aanwezig. In Zwevegem wil men met een brochure en een spel de bewustmaking bij jongeren, en vooral in de jeugdverenigingen, groter maken.

Het was Chloé Derycke, studente orthopedagogie aan de Vives Hogeschool, die het project uitwerkte. “Eind 2017 konden we binnen een klein overleg van de jeugdraad afleiden dat er binnen elke jeugdvereniging reeds geschreven en ongeschreven afspraken zijn rond tabak, alcohol en druggebruik. In het kader van mijn bachelorproef werkte ik in samenwerking met de jeugdraad en de jeugddienst, een actie uit rond deze problematiek. Opzet was jeugdverenigingen te ondersteunen door de opmaak van een praktische brochure Aj van ‘t padje zi geroakt.”

Vanuit een eerste overleg met de jeugdraad bleek dat er nood was aan informatie over hoe te reageren in een situatie met gebruik van verslavende middelen. “Vandaar dat in de gids de jeugdverenigingen antwoorden kunnen vinden op vragen als: welke preventieve acties men kan organiseren, hoe men dient te communiceren naar de ouders toe en hoe men de leiding kan bewust maken van de impact.”

Homerun

In de gids staan ook tips hoe de leiding ‘gepast’ kan reageren in bepaalde situaties. Ook werd er een spel aan verbonden om een en ander wat praktischer te maken. “Op die manier kunnen zowel de leiding als de oudste leden op een speelse manier bewust worden van de impact van groepsdruk en de effecten van alcohol, tabak en drugs op lichamelijk vlak.”

Het spel kreeg de naam ‘Homerun’ mee, gebaseerd op het spel baseball. “Homerun bestaat uit verschillende fysieke spelopdrachten, of honken, voor jeugdverenigingen. Na iedere honk krijgen de deelnemers een boodschap over de effecten van tabak, alcohol of druggebruik op lichamelijk vlak“, aldus Chloé. Het spel kan zowel als activiteit als op een kamp gespeeld worden, binnen of buiten.

De brochure en info rond het spel kunnen verkregen worden bij de jeugddienst van Zwevegem. (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.