Zwerfboeken zetten aan tot lezen

In Heule kun je hier en daar een boek aantreffen op de grond.© CH
In Heule kun je hier en daar een boek aantreffen op de grond.© CH
Redactie KW

Met ‘Proficiat je vond een zwerfboek’ pakt Go! Basisschool De Dobbelsteen Heule uit met een leesvriendelijk project om kinderen aan te zetten tot het lezen van boeken. De school legt op allerlei plaatsen kinderleesboeken. “Deze ludieke actie kan alleen maar kinderen stimuleren”, zegt Marie Vanschamelhout.

Go! Basisschool De Dobbelsteen legde op twintig plaatsen in Heule en Kortrijk een leesboek. “Het werkt vrij eenvoudig”, zegt Marie “Je vindt een boek, je mag het meenemen, uitlezen en daarna weer vrijlaten op een plaats naar eigen keuze. Het is driemaal leuk. Zoeken vinden en lezen”, zegt Marie Vanschamelhout.

Het boek mag je ook houden al je dat wenst, al is het uiteraard toffer dat een boek na het lezen kan doorreizen naar een nieuwe vinder. In coronatijden is dit een uitgelezen gelegenheid aangezien velen thuis zitten. Zwerfboeken zijn geen zwerfvuil. Het is een positieve knipoog naar het woord zwerven.

Go! Basisschool De Dobbelsteen is niet aan haar proefstuk toe. Zo heeft ze de voorleesweek, de maandelijkse voorleesuurtjes op zaterdagvoormiddag van bibliotheek Kortrijk in ons Pluizenbollenbos voor alle kinderen uit de buurt vanaf vier jaar. “We zijn volop bezig met het inrichten van een voorleesbar” vertelt Marie. “Zo kunnen de kinderen ook tijdens de speeltijden van boeken genieten.”

Iedereen kan deelnemen. Het principe is eenvoudig: Leg een boek ergens te vondeling. Post een hint op de Facebookgroep de Boekenjagers. Andere boekenjagers gaan op jacht, vinden de buit. Ze lezen jouw boek en laten het boek daarna weer vrij in de natuur. De jacht kan dan opnieuw beginnen!

(CH)

Heb je een boek gevonden, ga dan naar https://www.boeken-jagers.be/boek-gevonden/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.