Zesdejaars VBS Vichte planten eik voor persoonlijke groei

48 laatstejaars van vbs Vichte plantten samen een unieke eik op het schooldomein.© Caroline Tanghe
48 laatstejaars van vbs Vichte plantten samen een unieke eik op het schooldomein.© Caroline Tanghe
Redactie KW

De 48 laatstejaars van de vrije basisschool in Vichte hebben een unieke eik geplant op het schooldomein. De eik kan uitgroeien tot een metershoog, prachtig exemplaar. “Een boom in volle bloei en met stevige wortels, onlosmakelijk verbonden met wie we zijn geworden”, was het uitgangspunt van deze actie bij het afscheid van de lagere school.

Landschapsarchitect Carl Vandenberghe selecteerde deze Quercus x schuettii ‘Prolific’ omwille van haar overvloedige vruchtdracht en lang dragend groen blad. Er werd met de leerlingen stilgestaan bij de vruchten die ze konden plukken in deze fase van hun jonge leven.

Aan de hand van een kort ritueel, werd de symboliek van de boom duidelijk.

As vermengd met aarde

Briefjes waarop de leerlingen hun persoonlijke groei noteerden, werden verbrand in een vuurschaal en de as werd gemengd met de aarde waarin de boom geplant werd.

Dat het niet enkel ging over de lichamelijke groei, wisten de zesdejaars wel. De boom wil vooral symbolisch weergeven waar we als mens voor staan. “Dat vruchtbare grond belangrijk is om te groeien, dat iedereen uniek is en zijn eigen kronkels en fijne takken heeft en dat het goed is om elkaar zuurstof te geven”, werd uitgelegd. (GV)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten