Woensdag is avonturendag voor kleuters van De Tandem

De kleuters hadden heel wat plezier.© TL
De kleuters hadden heel wat plezier.© TL
Redactie KW

Elke woensdag is het avonturendag voor de kleuters van De Tandem in Westkerke. Dan trekken ze er de hele ochtend op uit of doen ze allerlei activiteiten in de schooltuin. Verboden terrein: de klas. En daar brengen ook regen of wind geen verandering in. “Een beetje regen, daar kunnen wij tegen”, aldus de juffen.

De kleuters van de tweede en derde kleuterklas van basisschool De Tandem in Westkerke (Oudenburg) weten het al: woensdag is vuile kleren aantrekken en de hele voormiddag buiten spelen. De binnenkant van het klaslokaal zien ze de rest van de week wel. En daarbij laten ze zich niet afschrikken door wat regen of wind. “Ons motto is duidelijk: een beetje regen, daar kunnen wij tegen”, zegt juf Jasmyn Vandenberghe. “Al is het wel al een paar keer heel erg koud geweest. Maar een dikke jas en veel beweging houden de kleuters – en ons uiteraard ook – op die momenten wel warm.”

Het idee van een “avonturendag” kwam er naar aanleiding van de verbouwingsplannen van de school. De afdeling in Roksem krijgt een volledig nieuw gebouw en daar zullen uiteindelijk ook de klassen van de afdeling in Westkerke hun intrek nemen. Met daarbij een tuin en een groene speelplaats. Juffen Els Van Wonterghem en Jasmyn Vandenberghe hebben allebei een klas met kleuters van 4 tot 5 jaar onder hun hoede en gingen aan het brainstormen. “We wilden ons tuintje meteen als verlengde van de klas inrichten”, klinkt het. “We begonnen te denken en kwamen op het idee van een avonturendagje met de kleuters.”

Ook na corona behouden

En dus trekken de klasjes er sinds de krokusvakantie elke woensdagmorgen op uit. Of ze doen allerlei activiteiten in de schooltuin. Het idee is simpel: de kinderen zijn de hele ochtend buiten en mogen enkel naar binnen om naar het toilet te gaan. “We merken wel dat kinderen in het algemeen veel minder buiten ravotten dan vroeger. Maar als ze dat al zeker één ochtend op school doen, hebben ze dat toch zeker al gehad”, aldus de juffen. “En we zouden liegen als de coronacrisis niets met de beslissing te maken had, natuurlijk. Het kan alleen maar positief zijn als de kleuters buiten samen zijn. Al speelde dat eigenlijk maar een heel klein beetje mee. Want we willen dit concept ook na corona gewoon blijven behouden.”

Bewegend leren

De avonturendag wordt ook elke week opnieuw aangewend om de kleuters wat bij te brengen. “Wij zijn overtuigd van bewegend leren. Van het feit dat kinderen al doende leren en vooral door dingen te ervaren echt zaken oppikken. Uiteraard spelen ze de hele ochtend door. Maar we gaan ook geregeld op stap en daarin verwerken we ook heel wat taal en wiskunde. Het is telkens een hele uitdaging en er komt wel wat voorbereiding bij kijken. Maar het gezicht van de kleuters nadien maakt het dat helemaal waard.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.