Wijkschool Ten Brielen krijgt straks complete metamorfose

Henri stelt trots de plannen van de nieuwbouw voor. (foto CLL)
Redactie KW

De gemeentelijke basisschool in Ten Brielen is helemaal afgeleefd. Maar er is beterschap op komst want in 2022 start men met de bouw van een gloednieuwe school.

De kleine school, waar kinderen tot aan hun 8 jaar les kunnen volgen, telt op vandaag 60 leerlingen. De huidige gebouwen werden meer dan 50 jaar geleden opgetrokken, toen de nood aan een wijkschooltje de kop opstak. “Er werd toen besloten om snel te handelen en te gaan werken met bouwmodules zoals ze net na de oorlog werden gebruikt. In geen tijd stond het schooltje er en konden leerlingen en leerkrachten terecht in die tijdelijke blokken. Helaas werd die tijdelijke oplossing er een die vijf decennia duurde”, legt Henri Lauraine (74), lid van het organiserend comité uit.

“Deze blokken zien er nu niet alleen aftands uit, ze voldoen ook helemaal niet meer aan de norm. Zo bestaan de ramen alle nog uit enkel glas. Aan een echte renovatie werd nooit gedacht, waardoor we nu op een punt zijn gekomen dat het zo niet meer verder kan. We zullen dus met een schone lei beginnen en de gebouwen slopen om er een gloednieuwe school te bouwen.” Het project, dat intussen al volledig door architecten werd uitgetekend, breekt compleet met het oubollige imago dat het schooltje nu heeft.

Voorbeeld

“We willen met de nieuwe site duidelijk maken dat onze school een vitrine van de toekomst moet worden”, klinkt het trots. “Een minimale, ecologische voetafdruk voor een veilige omgeving waar onze leerlingen kunnen groeien. Het bouwwerk zal hand in hand gaan met de natuur, waarmee we de waarde van het groen extra in de verf zetten. We hopen dat het schooltje dan ook een voorbeeld zal worden voor andere instellingen in de streek.”

Het project, met een prijskaartje van 1,4 miljoen euro, wordt volledig bekostigd door de regionale overheid. De bouw zal in het meest gunstige geval iets meer dan een jaar in beslag nemen. “Tijdens de werken zullen we drie containerklassen naast de werf neerpoten”, sluit Henri af. “Het terrein is 8.300 m² groot en iedereen kan via een alternatieve weg tot in de klas raken. Op geen enkel moment zullen noch de leerlingen noch onze medewerkers de werf moeten dwarsen.” (SR)