West-Vlaanderen zet leerlingen aan tot nadenken over de landbouwtoekomst

Howest, Vives en comedian en landbouwingenieur Henk Rijckaert lanceren het educatieve project ‘mini-Agrotopia’.© JB
Howest, Vives en comedian en landbouwingenieur Henk Rijckaert lanceren het educatieve project ‘mini-Agrotopia’.© JB
Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen wil West-Vlaamse leerlingen van het zesde leerjaar basisonderwijs en het tweede jaar secundair dit najaar laten kennismaken met Agrotopia. Omdat in het onderwijs een hiaat werd ontdekt tussen het lesmateriaal enerzijds en computationeel denken anderzijds, ontwikkelden Hogescholen Vives en Howest samen met comedian en landbouwingenieur Henk Rijckaert, de bijzondere STEM-workshop ‘Mini-Agrotopia’.

Agrotopia, een serreconstructie voor onderzoek gericht op land- en tuinbouw, bevindt zich niet ver van het centrum van Roeselare, op de kistenloods van REO Veiling Roeselare. De dakserre omvat 6.000 vierkante meter teeltoppervlak, verdeeld over meerdere compartimenten. Hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten met diverse hydroteeltsystemen maken het mogelijk om antwoorden te bieden op actuele en toekomstige vragen uit de sector.

Urban farming

Hogescholen Vives en Howest ontwikkelden nu samen met Henk Rijckaert, de bijzondere STEM-workshop ‘Mini-Agrotopia’. Dit educatieve project heeft als doel leerlingen te motiveren om te helpen nadenken over de toekomst van de landbouw. De leerlingen kunnen via de workshop spelenderwijs computationeel leren denken en zelf proefondervindelijk bouwen aan hun miniserre. Computationeel denken gaat over het menselijk vermogen om complexe problemen op te lossen met computers als hulpmiddel.

Dat denken wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Daarnaast is er ook een audiotour en een interactieve expositie voorzien. Tegelijkertijd maken ze op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe technologieën en de toekomst van ‘Urban Farming’.

Workshops

Agrotopia wordt operationeel in de zomer van 2021 en de workshops vinden plaats tussen 27 september en 1 oktober 2021. De plaatsen zijn beperkt, inschrijven kan vanaf vrijdag 26 maart op www.west-vlaanderen.be/activiteit/programmeer-mee-maak-je-eigen-mini-agrotopia .

Na het afsluiten van de inschrijvingsperiode wordt een selectie van de deelnemende klassen gemaakt op basis van geografische ligging, zodat alle West-Vlaamse regio’s aan bod komen. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.