West-Vlaamse slagerijscholen creëren 8 nieuwe producten en gaan zelfs de vegetarische toer op

De drie scholenteams presenteren samen met de producenten hun acht nieuwe producten, waaronder twee vegetarische opties, aan de West-Vlaamse slagers. © Stefaan Beel
Phebe Somers

Acht vernieuwende, maar vooral 100 procent West-Vlaamse, streekproducten bij de lokale slagerij: dat is de boodschap van drie West-Vlaamse slagerijscholen. Maandenlang sleutelden zij niet enkel aan de recepten van zes innovatieve vleesbereidingen, maar ook aan twee vegetarische alternatieven. Dit om beter te anticiperen op de flexitarische eetgewoontes van de consument.

Met een West-Vlaams groenteschelletje van broccoli, bloemkool en wortel én een ambachtelijke kaas-groentekroket met zeewier willen de initiatiefnemers de kritische slagersklanten overtuigen. Deze vegetarische creaties vormen volgens de initiatiefnemers de perfecte aanvulling op het ambachtelijk, huisbereid assortiment inde slagerij, zonder vleesproducten volledig te willen vervangen. “Samen met de West-Vlaamse slagersbond dagen we de slagers uit om te blijven vernieuwen en innovatieve oplossingen te zoeken om de harten van de meer en meer veeleisende klanten te blijven veroveren”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen.

Regionale producenten

De producten werden dinsdagavond voorgesteld tijdens de Avond van de West-Vlaamse Slager in Roeselare, een tweejaarlijks initiatief van verschillende West-Vlaamse partners en de drie slagerijscholen uit onze provincie. De focus lag op het lokale karakter van de recepten. De producten die aan de basis van de bereidingen liggen dragen elk het label 100% West-Vlaams. Dat brengt de garantie met zich mee dat het gaat over volledig eerlijke, lokale hoeve- en streekproducten. “Deze unieke samenwerking is het bewijs dat we geloven in de authentieke en smaakvolle ambachtelijke producten van eigen bodem”, aldus Jean de Bethune.

Unieke recepten

Alle ingrediënten van de veggieworst worden samengehouden door een kunstdarm.
Alle ingrediënten van de veggieworst worden samengehouden door een kunstdarm. © GO! Atheneum Diksmuide

De leerling-slagers GO! Atheneum Diksmuide creëerden naast hun veggieworst ook en Go! Gebraad gepekeld in bruin bier en de zomerse, getomateerde Baekelandt Burger. Het groentenschelletje wordt vervaardigd uit beetgare bloemkool, broccoli, wortel, linzen en agar agar. Dun gesneden, net als hespenworst, kan dit meteen op de boterham, maar ook in dikke sneden en gepaneerd kun je het bakken serveren als een groenteburger.

De Hallo Kroket is dan weer een creatie van de Brugse studenten van Ter Groene Poorte. Zelf beschrijven de makers het als een ‘lekker en evenwichtig vegetarisch alternatief met een gebalanceerde voedingswaarde door de verse groenten, kruiden, panko en zeewier’. Zij schudden ook een Brugse Kop met Wostyn-mosterd en traag gegaarde gemarineerde platte rundsribben, oftewel een Pastoorshoed op z’n Brugs, uit de mouw.

Tot slot lieten de aspirant-slagers van Syntra West Roeselare een sterk staaltje culinaire innovatie zien met de Rilletto Rosso, smeuïge rillette van het rossig Tamsworth varkentje, en het Avelgems Kalfsspeklapje, een ambachtelijk gerookte kaas gerold in een mals kalfslapje.

Binnenkort in de toonbank

Vanaf november zijn deze nieuwe slagerijproducten bij de deelnemende ambachtelijke slagerijen verkrijgbaar voor de klanten, zij krijgen de recepten integraal mee. Wie wil kan zich nog steeds hiervoor aanmelden. Ook de producenten waarop de scholen een beroep hebben gedaan voor hun creaties zijn geen geheim. Van een biertje van de Damse Brouwers en kaas uit Jabbeke tot Torhoutse mosterd en zeewier uit Bredene.

De kaas- en groentekroket, geserveerd met een groentecaponata.
De kaas- en groentekroket, geserveerd met een groentecaponata. © Ter Groene Poorte

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.