Voorstel Weyts om schooljaar te verlengen jaagt onderwijsbonden op de kast

Minister van Onderwijs Ben Weyts krijgt heel veel kritiek op zijn voorstel om het schooljaar te verlengen. © belga
Redactie KW

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts jaagt de onderwijsvakbonden op de kast met zijn voorstel om het schooljaar te verlengen en klassenraden en deliberaties in juli te organiseren. “Bedroevenswaardig, en dan druk ik het nog braaf uit”, reageert Marnix Heyndrickx, voorzitter van het liberale VSOA Onderwijs. Ook de Christelijke onderwijscentrale en ACOD onderwijs reageren misnoegd.

In een interview met Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voor om het schooljaar dit jaar uitzonderlijk wat te verlengen om de tijd die door het coronavirus verloren zou kunnen gaan, in te halen. Klassenraden en deliberaties zouden in juli kunnen plaatsvinden, zodat juni optimaal gebruikt kan worden voor lessen en examens, suggereert hij.

De scholen beslissen uiteindelijk zelf, maar de onderwijsbonden zijn alvast niet te spreken over de suggestie. De liberale VSOA reageert het scherpst: “Bedroevenswaardig, en dan druk ik het nog zeer braaf uit”, zegt voorzitter Marnix Heyndrickx. “Er is gisteren overleg geweest waarna we de afspraak hebben gemaakt niet te communiceren in de pers. Ik vind het zeer erg dat de minister die afspraak nu heeft geschonden”, klinkt het. “Tot zover is het crisisoverleg altijd goed verlopen, maar dit zet volgende overlegmomenten op de helling en we zullen niet aarzelen ons te beraden over acties.”

Over de inhoud van het voorstel is Heyndrickx duidelijk. “No passaran. Als de minister denkt dat hij de ‘helden’, want zo heeft hij leerkrachten al genoemd, op die manier moet honoreren, dan denk ik dat hij goed fout zit. Dit zou een kaakslag zijn voor het personeel.”

Geen sprake van coronavakantie

Ook voor Nancy Libert, algemeen secretaris bij het socialistische ACOD Onderwijs, kan een verlenging van het schooljaar niet. “Wat ons betreft duurt een schooljaar 40 weken. Dat is wettelijk zo bepaald, en bij mijn weten is het schooljaar dit jaar niet ingekort”, zegt ze. “Leerlingen en leerkrachten hebben keihard gewerkt. Dat gebeurde misschien op een andere manier, maar van een coronavakantie was absoluut geen sprake. Ze verdienen de vakantie om tot rust te komen.” Volgens Libert is het nu eerst zaak om uit te maken hoe de examens en evaluaties moeten verlopen. “Eerst moeten we dat bepalen. Suggereren om het schooljaar nu te verlengen, is voorbarig.”

Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale, heeft het over een “ballonnetje dat op een ongelegen moment wordt opgelaten”. “Leraren zijn dezer dagen massaal aan het werk om de fase van preteaching op te starten, nu het paasvakantie is. Zij ervaren dit idee als een gebrek aan respect voor de inzet van personeel en leerlingen”, zegt hij. Bovendien zijn er praktische bezwaren. “Gaan drie à vier dagen nu werkelijk het verschil maken? Experten die dat denken, mogen dat rechtstreeks aan personeel, leerlingen en ouders uitleggen”, aldus Van Kerkhoven. “Bovendien betekent uitstel van beoordeling ook uitstel van bekendmaking, waardoor leerlingen en ouders beschikbaar moeten blijven voor rapportuitreikingen en oudercontacten. Maar veel ouders en personeelsleden hebben vakantieplannen gemaakt. Gaat de regering een noodfonds oprichten om die kosten terug te betalen?”

Geen draagvlak bij personeel

Tot slot is ook het Christelijk Onderwijzersverbond COV, de grootste vakbond voor het basisonderwijs, niet opgezet met de suggestie van Weyts. “Het is jammer dat de minister, ondanks eerder constructief sociaal overleg, het nodig vond om dit voorstel te lanceren zonder draagvlak bij het personeel”, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. “Onze onderwijsteams werken hard, ook tijdens de voorbije vakantie, om de kinderen via preteaching bij de les te houden. Alle suggesties over langer werken kunnen ze missen als kiespijn.” Volgens COV blijft het haalbaar om het getuigschrift basisonderwijs tegen 30 juni uit te reiken.

Volgende week woensdag staat een nieuw overleg gepland tussen minister en onderwijsveld, als voorbereiding op de Nationale Veiligheidsraad die wellicht op vrijdag meer duidelijkheid geeft over een eventuele heropening van de scholen. Het onderwijsveld wacht ook nog op meer duidelijkheid over de organisatie van examens en deliberaties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.