https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Volwassenenonderwijs wil meer centen

Phebe Somers

Ronny Sanders, directeur bij het volwassenenonderwijs CVO SVG, is kwaad. “Het basisonderwijs, het secundair en het hoger beroepsonderwijs kregen geld om ICT-ondersteunende middelen aan te schaffen, maar wij vallen weer eens uit de boot. Er wordt verwacht dat wij een digisprong maken, het levenslang leren promoten, de ongekwalificeerde uitstroom tegengaan… Maar we krijgen daar wel amper middelen voor”, klinkt het gefrustreerd.

“Er is een budget van 60 miljoen euro vrijgemaakt voor de relance van het volwassenenonderwijs en een overbruggingskrediet van 14,5 miljoen euro om het nieuwe werkjaar kwaliteitsvol te starten”, stelt Michaël Devoldere, woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “We willen deze crisis aangrijpen om het volwassenenonderwijs net sterker in de markt te zetten.”

Volgens Sanders is dit echter een pleister op de wonde, en zal dit bedrag nooit de kosten dekken van de extra inspanningen die worden gevraagd in de Edusprong , het plan dat werd opgesteld door de Vlaamse overheid. “Die miljoenen en dat overbruggingskrediet klinken goed, maar door de bijzondere methode hoe onze financiering wordt berekend, betekent dit dat we alsnog het kalenderjaar 2021-2022 moeten starten met vijf procent minder middelen voor lesuren dan vorig jaar. Dat is onhaalbaar”, kaatst Sanders terug. (PS/SVK)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.