Volwassenenonderwijs lijdt onder coronacrisis

De leerlingen van het vierde jaar kunnen voor twee weken niet naar de klas. (foto Getty Images)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De angst voor het coronavirus of de strenge coronamaatregelen in de klas schrikken veel volwassen cursisten af. Alle centra zien het aantal inschrijvingen terugvallen, sommigen zien de cijfers zelfs zakken met 30 procent. Aan andere kant van het coronaverhaal: alle zorgopleidingen zitten wel bomvol.

Veel cursisten kijken momenteel de kat uit de boom. Alle centra voor volwassenenonderwijs merken een grote terughoudendheid bij de inschrijvingen. “Tijdens de zomer ontvingen we amper inschrijvingen, alles is veel later op gang gekomen”, zegt Diter Den Baes, algemeen directeur bij CVO Scala. “Zeker bij de 60-plussers”, pikt Sonja Saelaert, algemeen directeur bij CVO SVG, in. “Zij die kunnen, stellen hun opleiding met een jaar uit.”

Niet alleen is er de angst voor het coronavirus, ook zien velen de vele maatregelen – zoals een verplicht mondmasker – niet zitten. “Bij onze kooklessen verbieden we om in de klas te eten”, zegt Dirk Timmerman, directeur van CVO SNT. “Mensen kunnen hun eten in een bewaardoos mee naar huis nemen en daar opeten. We beseffen dat dit de gezelligheid wegneemt en dat veel mensen hierdoor afhaken.”

Dit laatste centrum zal volgens de laatste prognoses 30 procent minder inschrijvingen hebben in vergelijking met vorig jaar. CVO SVG denkt aan een daling met 15 à 20 procent, CVO Crea houdt rekening met een verlies van 2 procent. Anderen vinden het te vroeg om nu al prognoses te geven.

Schade beperken

De centra hopen de schade de komende dagen nog wat te kunnen beperken. “De belangrijkste periode voor de inschrijvingen is nu nog volop bezig”, aldus Diter Den Baes. “Er was een grote interesse op onze laatste info-avonden, dagelijks komen er nu honderden inschrijvingen binnen.” Dirk Timmerman (CVO SNT): “De stoute wezels zullen meteen naar de les gaan. Ze zullen merken dat alles veilig verloopt, dat de maatregelen best wel meevallen en ze zullen zo de bangere wezels overtuigen.” Sofie Vanhonacker, communicatieverantwoordelijke bij CVO Miras, merkt dat velen de isolatie beu zijn. “Veel cursisten willen weer meer met hun vrije tijd doen en ze zijn blij dat de lessen weer starten.”

Eén uitzondering: zorg

Diter Den Baes: “We starten in code geel en de aanpassingen – afstand houden, looplijnen, hygiëne en mondmasker – vallen best mee.” Dirk Timmerman beaamt: “Eind vorig schooljaar merkten we al dat het verplichte mondmasker weinig invloed heeft. Na een halfuur is iedereen dat gewoon.”

Corona laat ook zijn sporen na in de keuze van de richtingen. Sectoren die het moeilijk hebben zijn de horeca-, ICT- en taalrichtingen. Eén sector steekt er met kop en schouders bovenuit: de zorg. Overal zitten de zorgrichtingen vol. “Dat mag je ruim interpreteren, met ook de opleiding voor kinderopvang of gehandicaptenzorg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier