Volledig secundair onderwijs in SPWE vanaf 2021

Vanaf 1 september 2021 kunnen leerlingen van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem een volledig secundair traject volgen. Dat is althans het plan van de scholengemeenschap ‘Scholen aan de Leie’ die een derde graad wenst in te voeren. Zonder het aanbod in de andere scholen daarbij te wijzigen, wat mogelijk is dankzij het grote potentieel leerlingen uit de regio Menen-Wevelgem.


Het Sint-Pauluscollege werd begin jaren ’60 opgestart als een filiaal van het Sint-Aloysiuscollege. SPWE telt momenteel 480 leerlingen in de eerste en tweede graad. Dat is heel wat, maar toch bleek het ontbreken van de derde graad voor heel wat ouders en kinderen een afdoende reden om niet te starten in het SPWE. Die derde graad kwam er echter nooit, hoezeer ouders daar ook op aandrongen.

Het was dan ook verrassend nieuws wat ons deze week bereikte: eind juni besliste de raad van bestuur van de scholengemeenschap “Scholen aan de Leie” om in het Sint-Pauluscollege ook de derde graad van het secundair onderwijs in te voeren. Het is te zeggen, het traject voor invoering wordt opgestart.

Volle scholen

Welke richtingen er precies zullen aangeboden worden is nog niet duidelijk. Dat wordt in de loop van de komende twee jaar uitgewerkt door directie en leerkrachten. En dan moet het voorstel nog het akkoord krijgen van de Vlaamse regering. Wat volgens coördinerend directeur van de scholengemeenschap Diederik Bevernage geen probleem zou mogen vormen. “Je moet weten dat onze drie Meense scholen momenteel 2200 leerlingen tellen. De capaciteit in het Sint-Aloysiuscollege, de Sint-Jorisschool en het VTI Menen is bereikt. Bovendien verwachten we nog een significante stijging van het leerlingenaantal de komende jaren, in Menen hebben we gewoon geen plaats meer.”

“Capaciteit in Meense scholen is bereikt”

Meer dan 85% van de leerlingen secundair onderwijs die school lopen in de regio Menen is leerling bij een van de scholen van de scholengemeenschap. Een optie was om klassen bij te bouwen, uiteindelijk koos het bestuur ervoor om het aanbod in Wevelgem uit te bouwen. Daar is wel nog plaats, maar er is ook nog een bijkomende reden. “Wevelgem telt potentieel evenveel leerlingen als Menen, misschien zelfs meer“, weet directeur Bevernage. “Daarnaast zal de komende acht jaar het leerlingenaantal binnen onze scholengroep volgens de prognoses elk jaar stijgen. “Daarom is het nu het geschikte moment om het traject op te starten voor de invoering van een derde graad.”

Aanbod afstemmen op tweede graad

En dus kan vanaf 1 september 2021 de leerlingen van SPWE hun secundaire studies afmaken in Wevelgem. Welke studierichtingen er zullen worden aangeboden is nu nog niet uitgemaakt. Het is wel als startidee de bedoeling dat het aanbod van de tweede en derde graad wordt afgestemd op wat nu al wordt aangeboden in de tweede graad.

“Het staat vast dat het onderwijs dat momenteel in Menen wordt aangeboden, blijft”, beklemtoont Diederik Bevernage. “Het effect op het leerlingenaantal in die scholen zal beperkt blijven. Dat we onszelf twee jaar de tijd geven voor de daadwerkelijke invoering, geeft ons ook de tijd om een grondig traject te doorlopen. In overleg, waarbij we ook rekening zullen houden met het welbevinden van het personeel.”

(SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.