VMS vertegenwoordigt ons land al volleyballend in Tsjechië

Deze VMS-leerlingen maken zich al op voor Tsjechië. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Zowel de jongens-als de meisjesploeg van de Vrije Middelbare School zijn geselecteerd om België te vertegenwoordigen op de ISF World Schools Championship. Dit kampioenschap vindt plaats van 2 tot 10 juni in het Tsjechische Brno.

“We moesten eerst schoollaureaat zijn vooraleer we ons kandidaat konden stellen om België te vertegenwoordigen”, gaat LO-leerkracht Bart Raveschot van start. “Laureaat wordt een school pas als ze deelneemt aan de activiteiten van de Stichting Vlaamse Schoolsport en als ze dus ook competities wint.”

“Verleden jaar zijn we zowel provinciaal als Vlaams volleybalkampioen geworden met de school en dat volstond om laureaat te worden. We hebben ons dan ook kandidaat gesteld om België te vertegenwoordigen op de tweejaarlijkse schoolsportkampioenschappen en in 2018 is dat in juni in Tsjechië.”

Van derde tot zesde jaar

“We zijn natuurlijk zeer blij dat we zowel met de jongensploeg als de meisjesploeg naar Brno mogen. We nemen leerlingen mee van het derde tot het zesde jaar: twaalf jongens en twaalf meisjes. Het wordt geen goedkope trip want als je alles uitrekent, komt het toch op 1.000 euro per deelnemer. Daar zitten vliegtuigreis, acht dagen verblijf en maaltijden, uitstappen, twee wedstrijduitrustingen en uitgangskledij bij. SVS betaalt een deel van de kostprijs, we zullen samen met de school een aantal acties op het getouw zetten en de leerlingen betalen ook een deel.”

“De timing kon natuurlijk beter voor ons schoolsysteem. We naderen de eindexamens van juni maar we proberen daar toch op te anticiperen”, neemt directeur Willy Phlypo over. “Het wordt een grote logistieke operatie en we zijn daar als school nu al aan begonnen. De lessen zullen doorgestuurd worden naar Tsjechië en de twee graadcoördinatoren die mee gaan naar Brno zullen zorgen dat de leerlingen die krijgen. Zij zullen er ook op toezien dat de leerlingen studeren. Met het hotel worden afspraken gemaakt dat er een studieruimte zal zijn. Onze leerlingen moeten dus heel goed beseffen dat we van hen ook een duidelijk engagement op studiegebied verwachten. Want als ze terugkeren van de wereldkampioenschappen beginnen de examens.”

Hoog niveau

“De leerlingen zullen ongetwijfeld een unieke ervaring meemaken”, besluit Bart Raveschot. “Onze beide ploegen zijn zeer kwaliteitsvol. Bij de jongens volleybalt iedereen bij Knack en bij de meisjes zijn er veel leden van Bevo. Er nemen maar liefst 32 landenteams deel aan die kampioenchappen. Ik heb de finales gezien van twee jaar geleden en die waren toch wel indrukwekkend. In de finale van de dames ging het tussen Brazilië en Turkije terwijl de herenfinale Turkije-Spanje was. Het niveau was zeer hoog, bijna professioneel te noemen. Maar bang ? Neen, helemaal niet want wij hebben ook heel veel kwaliteit in huis.” (Peter Soete)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.