Vlaanderen heroriënteert 1,8 miljoen euro naar leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA

De Vlaamse regering maakt onmiddellijk 1,8 miljoen euro vrij om de meest dringende problemen met het leerlingenvervoer van De Lijn voor het buitengewoon onderwijs aan te pakken. Dat is beslist op de ministerraad, meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Nu het nieuwe schooljaar gestart is, beginnen voor veel leerlingen ook de soms lange busritten naar school opnieuw. Vooral voor kinderen in het buitengewoon onderwijs kunnen de rittijden erg lang oplopen. Verschillende ouders en kinderen getuigden afgelopen week over busritten van vier tot vijf uur naar school, in andere gevallen kwamen de bussen zelfs niet opdagen.

In een bevraging van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft bijna de helft van de scholen aan dat de eerste leerlingen nog voor 6.30 uur op de bus zitten, bijna alle scholen geven te kennen dat sommige leerlingen er langer dan anderhalf uur over doen tot ze op school zijn

Proefproject in Roeselare

“Onaanvaardbaar”, vindt minister van Mobiliteit Lydia Peeters, die de problematiek vrijdag heeft aangekaart op de eerste ministerraad van de Vlaamse regering sinds het zomerreces. Daar heeft de regering beslist om onmiddellijk 1,8 miljoen euro aan middelen die voorzien waren voor de coronacrisis te heroriënteren, “voor de ergste noden en meest precaire situaties”, meldt Peeters.

Dat geld zal onder meer gaan naar de leerlingen waarvoor er op dit moment geen bussen zijn en naar het voorkomen van bijkomende rittijden die er dit schooljaar nog bijgekomen zouden zijn, zegt ze.

Daarnaast werkt Peeters samen met De Lijn en de verschillende betrokken Vlaamse departementen aan een structurele oplossing. Sinds 2016 lopen er al proefprojecten in Roeselare, Leuven en Antwerpen. Die werden in 2019 al eens verlengd en lopen normaal gezien nog tot eind volgend jaar, maar de minister wil de stuurgroep vervroegd samenroepen om te bekijken of een aantal zaken dit schooljaar al ingevoerd kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier