Vlaanderen bouwt en vernieuwt West-Vlaamse schoolgebouwen

Vlaanderen investeert fors in schoolgebouwen. © gf
Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert ruim 8,6 miljoen euro in 21 scholenbouwprojecten in West-Vlaanderen. “We blijven investeren in de kwaliteit van ons onderwijs. Dus ook in de onderwijsinfrastructuur”, zegt Weyts. “Naast nieuwbouw staan er ook heel wat kleinere ingrepen, zoals dringende werken wegens overmacht gepland, opdat elk kind veilig en comfortabel naar school kan gaan.”

Deze financiële steun kunnen schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) krijgen voor bouw- of verbouwingswerken. Deze regeerperiode trekt Vlaanderen een half miljard euro extra uit voor scholenbouw. In totaal staat de investeringsteller voor schoolinfrastructuur op 3 miljard euro. Deze investering moet die grootste noden binnen voornamelijk het secundair onderwijs ledigen.

Weyts investeert net voor de start van het nieuwe schooljaar via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) 8,7 miljoen euro in 21 scholenbouwprojecten in West-Vlaanderen. Met deze scholenbouwprojecten zullen vele kinderen en jongeren hun schooldagen in gloednieuwe schoolinfrastructuur kunnen doorbrengen.

Zedelgem

In Veldegem (Zedelgem) realiseert Vrije Basisschool De Stapsteen met 1,9 miljoen euro de renovatie van het schrijnwerk, de verlichting en de plafonds, de afbraak van de oudste vleugel en een nieuw bouwvolume dat de twee bestaande verbindt, voor 150 leerlingen. Hierdoor kunnen ook de toegankelijkheidsproblemen opgelost worden.

Roeselare

In Roeselare ontvangen vrije lagere school Arkorum 04, vrije centrumschool College- Grauwzusters, VABI en het Klein Seminarie 927.800 euro voor de omgevingsaanleg Campus Zuid met een nieuwe toegang op de Veldstraat (voor auto- en tractorverkeer), een personeelsparking, de aanleg van een omnisportveld, een veilige toegang voor fietsers en voetgangers (gescheiden van autoverkeer), groenaanleg, een nieuwe speelplaats, de herschikking van de fietsenstalling, een overdekte speelplaats en circulatie naar de proefvelden. Ook in Roeselare ontvangt het Internaat Noord 19.504 euro om de beschadigde goten te vernieuwen.

Middelkerke

De gemeentelijke basisschool Middelkerke 2 ontvangt dan weer 2.188.265 euro voor een grootschalige vernieuwing. Zo zal het gelijkvloers een nieuwe overdekte fietsenberging krijgen alsook een turnzaal met berging, een secretariaat en een bureau voor de directie. Ook zullen drie klaslokalen, bergingen en de gang verbouwd worden. Ook de eerste etage zal er heel anders uitzien. Er komen een nieuwbouw refter, negen klaslokalen, bergingen, gangen, twee trapzalen en een lift. Tot slot krijgt de tweede verdieping tien nieuwbouw klaslokalen, een berging, toiletten, gangen, twee trapzalen en een lift.

Blankenberge

Ook de scholen in Blankenberge worden vernieuwd. Zo krijgt Sint-Jozef Sint-Pieter 100.000 euro extra voor nieuwbouw, verbouwingswerken en omgevingswerken. Daarbovenop krijgt de school 289.775,93 euro voor de Campus Schaapstraat. Dit geld zal gebruikt worden voor werken na de aankoop van een oud kloostergebouw. Campus Schaapstraat krijgt ook 870.431,48 euro voor nieuwbouw, verbouwingswerken en omgevingswerken.

Brugge

Ook de Brugse scholen krijgen subsidies. Het Internaat Stuvenberghe, het Internaat Hotelschool Spermalie en de Hotel- en Toerismeschool Spermalie krijgen samen 604.897,30 euro voor verbouwingswerken aan schrijnwerk, de verwarming, de vloeren, de brandcentrale, de verlichting en de restaurantkeuken. Ook de vrije basisschool SLHD Brugge A krijgt 102.025,00 euro voor de inrichting van een bestaande ruimte tot polyvalente zaal en de vernieuwing van het sanitair. Tot slot krijgt de Vrije Basisschool Sint-Lodewijkscollege – De Zessprong de 88.462,98 euro voor de verbouwingen en de nieuwbouw van het sanitair.

Tielt

In Tielt ontvangt Regina Pacis 891.446,42 euro om het schoolgebouw energetische te renoveren. Vrij Technisch Instituut ontvangt dan weer 85.375,59 euro voor de vernieuwing van de HS-cabine en de uitbreiding van het branddetectiesysteem. Tot slot krijgt het SJI 85.943,06 euro voor het uitbreken van internaatskamers en het creëren van klaslokalen voor de school. Daarbovenop ontvangt het SJI 36.611,47 euro voor het aanpassen van technieken en vloeren. Daarnaast worden er een plafond en vast meubilair geplaatst in het labo.

Ieper

Immaculata Ieper ontvangt 85.984,48 euro en Heilige Familie Ieper krijgt 70.877,12 euro. Beide scholen zullen hiermee de gymzalen aanpassen. Land- en Tuinbouwinstituut in Beernem ontvangt 87.450 euro. Hiermee zal de school akoestische ingrepen maken in de turnzaal. Daarnaast worden de kleedkamers en het sanitair gerenoveerd. Tot slot wordt de buitenmuur geïsoleerd.

Het Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout krijgt 76.841,13 euro. Hiermee zal de school de luchtbehandelingsinstallatie renoveren. De Vrije Basisschool Prizma – De Talententuin in Lendelede ontvangt 42.312,03 euro. Zo zal de school starten met de bouw van een nieuw dakvolume met vijf nieuwe klassen en een technische ruimte. Het gaat om een verhoging van een al eerder toegekende subsidie. Tot slot ontvangt de Vrije Basisschool St-Michiel in Kuurne 10.990,78 euro voor de aanleg en renovatie van de speelplaats en de toegangsweg. Ook hier gaat het om een verhoging van eerder toegekende subsidies.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.