Vijf architecten geselecteerd voor Howest-project Magdalenazwembad

Olaf Verhaeghe

Hogeschool Howest heeft uit een lijst van dertig kandidaten vijf architectenbureau’s geselecteerd voor de reconversie van het Magdalenazwembad op de campus Kortrijk Weide. Tegen eind september moeten zijn een voortontwerp uitwerken, dat niet alleen rekening houdt met de erfgoedwaarde van het Kortrijkse zwembad maar ook een duurzame, energiezuinige en eigentijdse invulling geeft aan het gebouw.

Eind februari raakte bekend dat hogeschool Howest grote plannen heeft met het leegstaande Magdalenazwembad vlak bij de campus Kortrijk Weide. Dat zwembad dateert uit 1960 maar staat sinds de opening van Lago Kortrijk Weide in 2019 leeg. Bedoeling van de Kortrijkse hogeschool is om er met een studentenrestaurant, een café en een koffiehoek het campusgevoel helemaal af te werken.

“Eigenlijk gaat het om alle functies die studenten strikt gezien niet nodig hebben om les te volgen of te studeren”, legt Dieter Dobbelaere, directeur Gebouwen en Facilitair Beheer van Howest uit. “Naast het restaurant plannen we ook een bibliotheek, concentratiewerkplekken en projectwerkruimte, enkele vergaderzalen en polyvalente ruimtes. Het vernieuwde gebouw moet ook the place to be worden voor onze internationale studenten. Het is onze bedoeling om hier een ontmoetingsplek te creëeren waar ook ‘s avonds bedrijvigheid is.”

Daarvoor moet het Magdalenazwembad uiteraard enkele grondige veranderingen ondergaan. Howest schreef een architectenwedstrijd uit, waar maar liefst 30 bureaus op intekenden. Op basis van hun portfolio en ervaring met eerdere projecten én hun visie op de reconversie en de Howest-cultuur werden nu vijf architecten geselecteerd. Het gaat om TV a2o architecten, Bressers architecten, TV archipl architecten, denc-studio, TV Maarten Dobbelaere, Civic, TV Patine architecten, Trans architectuur|stedenbouw en Bureau Dertien12.

Erfgoedwaarde

Belangrijk is dat de make-over voor het zwembad met respect voor de erfgoedwaarde van het Magdalenabad moet gebeuren. Aan het huidige bouwvolume verandert er niets en ook het buitenaanzicht met de beglaasde gevel, kenmerkend voor het zwembad, blijft behouden. “In tegenstelling tot de nieuwbouw The Penta, gaat het in dit geval om een transformatie van een gebouw met een grote symboolwaarde”, aldus Dieter Dobbelaere nog. “Daarbij verwachten we van de architecten een innovatief ontwerp dat veel aandacht besteedt aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, onder meer op het vlak van water, energie en afval. Ook het open karakter van het gebouw, de toegankelijkheid, het efficiënte ruimtegebruik en de integratie van groen en natuur worden belangrijke uitgangspunten.”

De vijf geselecteerde architecten gaan vanaf begin juni aan de slag om elk een voorontwerp en offerte uit te werken. Dat ontwerp moet tegen eind september klaar zijn, waarna de uiteindelijk gunning is voorzien in oktober dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier