Vier Oekraïense vluchtelingen binnenkort naar school in Zulte: “Ze willen allemaal terug, maar veiligheid primeert”

“Gelukkig hebben we al enkele kinderen van Oekraïense afkomst op school die tweetalig zijn”, zegt directeur Geert De Fauw. (foto JF)
Redactie KW

Zulte biedt momenteel onderdak aan 21 Oekraïense vluchtelingen. De meeste verblijven bij vrienden en familie die hier al woonden. Na de paasvakantie zullen er vier Oekraïense kinderen starten op de Vrije Basisschool Zulte. “Gelukkig hebben we al enkele kinderen van Oekraïense afkomst op school die tweetalig zijn”, zegt directeur Geert De Fauw.

Sommige van de 21 vluchtelingen kwamen officieel via Fedasil tot hier maar de meerderheid liep via het informele systeem. “Dat gaat dan over mensen die hier vrienden of familie wonen hebben en op die manier hier onderdak kunnen krijgen”, licht burgemeester Lagrange toe. “Daarnaast stelt het Sociaal Huis één leegstaande sociale woning ter beschikking van een groot gezin. In de toekomst zullen we ook woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij kunnen aanbieden. Via de actie ‘Plekvrij’ hebben drie gastgezinnen zich opgegeven in Zulte. Ik heb hen allen al een bezoek gebracht en het loopt vlot. We zijn hen erg dankbaar.”

Geen extra taallessen

“De instroom van vluchtelingen zorgt ook voor extra druk op het Sociaal Huis. Daarom hebben we tijdelijk een extra halftijdse medewerker aangeworven.” Bij de 21 vluchtelingen zijn een vijftal kinderen van schoolgaande leeftijd, vier van hen starten na de paasvakantie in de Vrije Basisschool van Zulte. “Er zal één leerling starten in het eerste leerjaar, twee in het derde en één in het vijfde”, zegt directeur Geert De Fauw. “In het derde en vijfde zitten gelukkig kinderen van Oekraïners die hier al langer zijn, die spreken beide talen en kunnen de vluchtelingen wat helpen. Extra taallessen zijn voorlopig niet aan de orde, we kampen nog steeds met een lerarentekort. Leerlingen in Oekraïne krijgen wel al van het eerste leerjaar lessen Engels maar we zullen zien hoe goed ze zich hierin al kunnen behelpen. We doen ons uiterste best om die mensen zo goed mogelijk op te vangen. We weten natuurlijk niet hoelang ze hier zullen blijven, de meeste willen graag terug naar hun land maar veiligheid is momenteel hun prioriteit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier