Vier klassen VBS H. Familie verhuizen vlak voor nieuw schooljaar

Personeel, vrijwilligers en enkele oud-leerlingen werkten zich in het zweet om de verhuizing tot een goed einde te brengen. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zaterdag 24 augustus stond al geruime tijd rood aangestipt in de agenda van directie, leerkrachten, ouders en vrijwilligers van vrije basisschool Heilige Familie. Vier klassen van de school, die al meer dan tien jaar in het internaat van het Sint-Andreasinstituut onderdak hadden, moesten immers worden leeggemaakt, ter voorbereiding van de afbraak.

Als alles verder volgens plan verloopt, wordt de achterzijde van het voormalige Sint-Andreasinstituut, het internaat, in maart-april 2020 afgebroken. Daar komt een totaal nieuw gebouw voor de leerlingen van de vrije basisschool H. Familie. De voorkant van de schoolgebouwen, in de Hoogstraat, blijft staan.

“Het project voor onze nieuwe school heeft al een hele weg afgelegd, want we dienden het dossier al in 2005 in. Eind 2017 kwam de goedkeuring om verdere stappen te ondernemen. Met het hele team kijken we verlangend uit naar de nieuwbouw, want onze huidig school is versleten”, zegt directeur Sabine Biebauw.

Vlotte verhuis

De eerste stappen zijn gezet: zaterdag 24 augustus ging een team aan de slag om het gebouw waar de nieuwe school moet komen, leeg te maken. “Daar waren al zeker tien jaar vier klassen gehuisvest: derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar. Die starten op 2 september nu allemaal in een lokaal van onze oude school. Er kwam nogal wat puzzelwerk aan te pas om iedereen toch een deftige ruimte te geven”, vertelt Sabine Biebauw.

De klas van het tweede leerjaar was een van de eerste die al volledig klaar was. Op de foto Ann Zwaenepoel (zorgcoördinator en Elke Meyns (eerste leerjaar en zorgjuf) en Charlotte Muys (tweede leerjaar), Ellen Maertens (co-teaching kleuter) en Lindsey Ballière (tweede kleuterklas).
De klas van het tweede leerjaar was een van de eerste die al volledig klaar was. Op de foto Ann Zwaenepoel (zorgcoördinator en Elke Meyns (eerste leerjaar en zorgjuf) en Charlotte Muys (tweede leerjaar), Ellen Maertens (co-teaching kleuter) en Lindsey Ballière (tweede kleuterklas).© LIN

“Dankzij ons fantastisch team en de hulp van ouders en oud-leerlingen verliep de verhuis bijzonder goed. Tegen de middag waren alle grote stukken weg. We hebben tot 17 uur nog doorgewerkt. Voor ons archief hebben we een grote garage gehuurd, want die ruimte is nu ingenomen als leslokaal, evenals een stuk van de refter. Ook intern moest veel worden verhuisd.” De laatste week voor de start van het nieuwe schooljaar was iedereen nog hard in de weer om zijn of haar klas piekfijn in orde te maken.

We doen dit voor onze kinderen, we willen hen het beste onderwijs geven

“Alles is niet vorige zaterdag gebeurd, want mijn leerkrachten hebben in de vakantie hard gewerkt om hun klas klaar te maken en goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar te kunnen beginnen. Natuurlijk hebben ze ook voldoende vakantie genomen om hier op 2 september uitgerust en vol goesting de schoolpoort binnen te wandelen”, lacht de directeur.

Meester David Tyberghien neemt afscheid van de klas waar hij al meer dan tien jaar lesgaf aan de kinderen van het derde leerjaar. Ook hij weet dat het drie jaar even behelpen wordt, om na die periode in een gloednieuwe school les te mogen geven.
Meester David Tyberghien neemt afscheid van de klas waar hij al meer dan tien jaar lesgaf aan de kinderen van het derde leerjaar. Ook hij weet dat het drie jaar even behelpen wordt, om na die periode in een gloednieuwe school les te mogen geven.© LIN

Meteen wil ze een pluim geven aan het hele team: “Dat is er altijd voor elkaar, in goede en slechte tijden. Ik heb echt een topteam. Maar ook wil ik het schoolbestuur bedanken voor de inzet om onze nieuwe school te kunnen realiseren. Zonder onze ouderraad te vergeten die via allerlei activiteiten heel hard spaart voor de verrijking van de klassen en speelplaats.”

Op de tanden bijten

“We zijn allemaal heel gemotiveerd om de komende drie jaar, met de middelen en ruimtes die er zijn, zo goed mogelijk te overbruggen en ja, op onze tanden te bijten. Tenslotte doen we het voor onze kinderen. Hen goed onderwijs geven en elk kind met zijn talent vooruit helpen, is waar we voor staan”, stelt directeur Sabine Biebauw.

De vrije basisschool H. Familie duimt dat de bouw kort na de afbraak kan beginnen. “Eerst moet er nog een archeologisch onderzoek gebeuren. Hopelijk duurt dat niet te lang. Het hangt natuurlijk af van wat ze wel of niet vinden in de ondergrond. Dat onderzoek is een kost die wij als school moeten dragen. Ik vind dit zeer spijtig, want per slot van rekening zijn we een overheidsinstelling”, aldus nog de directeur.

Feline Vandenbosch (vlinder lager), Janne Knockaert (derde en vierde leerjaar afdeling Ettelgem), Annelies D'Haeze (vierde leerjaar), David Tyberghien (derde leerjaar) en Piet Desendere (eerste leerjaar) maakten graag gebruik van een kleine pauze om samen op de foto te gaan.
Feline Vandenbosch (vlinder lager), Janne Knockaert (derde en vierde leerjaar afdeling Ettelgem), Annelies D’Haeze (vierde leerjaar), David Tyberghien (derde leerjaar) en Piet Desendere (eerste leerjaar) maakten graag gebruik van een kleine pauze om samen op de foto te gaan.© LIN

“Als alles meezit mogen we in de zomer van 2023 nog eens verhuizen en starten we het schooljaar van 2023-2024 in onze nieuwe school, een ontwerp van de architecten Ampe-Trybou. De bouw zal zo’n 14 maanden in beslag nemen”, besluit Sabine Biebauw.

Het terrein van de huidige school, gelegen aan het Stedebeekpad, zal worden verkocht. Misschien een ideale locatie om er een nieuwe, jonge woonwijk te realiseren?

Meer schoolverhalen op www.kw.be/terugnaarschool.