VIDEO VLTI en VTI Torhout werken samen aan project dat landbouwers in Peru vooruit helpt

Redactie KW

Als enkele landbouwers van een coöperatieve in Peru straks over nieuwe vrieskamers voor hun aardappelen beschikken, dan hebben ze dat mede te danken een groep leerlingen uit het VTI en het VLTI van Torhout. Maandagavond stelden die hun ontwerp voor op Interpom, een vakbeurs in Kortrijk.

Maandagavond stelden de laatstejaars van het Vrij Technisch Instituut Torhout en het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut Torhout de vrieskamer voor. Ze deden dat in Kortrijk Xpo, op Interpom Primeurs, een vakbeurs voor de aardappel-, groente- en fruitsector. In de vrieskamer kunnen de boeren van de coöperatieve Coopagros hun aardappelen vriesdrogen. Dat is nodig om de chuño, een aardappelsoort uit de Andes die op grote hoogte geteeld wordt, langer te kunnen bewaren. Zo kunnen de boeren in het Andesgebergte hun aardappeloogst redden, want door klimaatveranderingen zijn vriestemperaturen op die hoogte niet meer verzekerd.

Samenwerking overheen de schoolgrenzen

Zowel voor de leerlingen, de leerkrachten, als voor alle betrokken partijen biedt het project een grote meerwaarde, zegt An Quaghebeur, directeur van het VLTI in Torhout. “Het project is een mooie samenwerking over de schoolgrenzen heen. Onze twee leerlingen doen onderzoek naar de chuño.”

https://www.youtube.com/watch?v=vllCR5l545I

Miranda De Laere begeleidde de zes laatstejaarsleerlingen industriële wetenschappen van het VTI Torhout. “Het project startte in september. Wij vanuit het VTI ontwerpen een volledige vrieskamer, rekenen deze uit, tekenen de technische plannen uit en zullen het ontwerp in samenwerking met de industrie volledig op punt zetten. De eerste plannen dienen ze halfweg december in, omdat het daar met een openbare aanbesteding in Peru ingediend wordt. Het is de bedoeling dat de bouw van de vrieskamer daar in februari, maart van start gaat. Net na de Paasvakantie gaan we met de leerlingen ter plaatse om met de constructeurs alles te overlopen.”

Van links naar rechts achteraan zien we leerlingen Héléna Depuydt, Miet D'Hoore, Arno Boeve, Benoit Vandekerckhove en Arno De Cock. Vooraan zien we van links naar rechts Marthe Degrave, Mauri Vansevenant en Gianni Kerkhove.
Van links naar rechts achteraan zien we leerlingen Héléna Depuydt, Miet D’Hoore, Arno Boeve, Benoit Vandekerckhove en Arno De Cock. Vooraan zien we van links naar rechts Marthe Degrave, Mauri Vansevenant en Gianni Kerkhove.© ICK

Benoit Vandekerckhove is laatstejaarsleerling aan het VTI Torhout. “Het is een leuk project omdat het ontwerp ook uitgevoerd wordt. Je kan er ook mensen mee helpen“, zegt hij. “Voor het ontwerp en het denken over vriestechnieken en -installaties startten we volledig vanaf nul. Ik hielp mee met de berekeningen en de technische tekeningen. De meerwaarde aan het project is ook dat je leert samenwerken.”

Coaliçion Chuño

De niet-gouvernementele organisatie Trias trok zich het lot aan van deze boeren en zette een brede coalitie op, de Coalición Chuño. Samen met de beroepsvereniging van de aardappelsector Belgapom, het onderzoeksinstituut ILVO, Rotary Torhout-Houtland en de technische instituten VTI en VLTI werken ze aan de eerste vrieskamer voor aardappelen op zo’n grote hoogte.

Op deze website van de leerlingen kom je er nog meer over te weten.

(ICK)