VIDEO Studenten uit Lendelede en Boezinge ontwerpen ‘palletverdeler’ als thesis

Redactie KW

Manuel Viaene en Sophie Delameilleure, twee studenten van de VIVES Hogeschool, hebben samen een machine gemaakt, die palletten verdeelt. Er zijn er intussen al zes exemplaren van verkocht.

Via hun bacheloropleidingen willen hogescholen studenten klaarstomen voor het werkveld. Hogescholen werken daarom vaak samen met bedrijven voor stages en voor eindwerken. Zo gingen Manuel Viaene en Sophie Delameilleure, studenten Ontwerp- en productietechnologie (VIVES Hogeschool) op vraag van Fraxinus, een bedrijf gespecialiseerd in machinebouw, de uitdaging aan om voor hun scriptie een palletverdeler te ontwerpen.

Basis voor transport

Pallets zijn onmisbare schakels in de logistiek. Ze vormen letterlijk de basis waarop men allerlei goederen stapelt voor transport. In productiehallen en magazijnen staan dan ook bergen lege pallets, die wachten om geladen te worden met goederen. Om plaats te besparen, kan men pallets best stapelen, maar tegelijk moet het mogelijk zijn om een pallet snel en efficiënt van zo’n stapel te halen. Daarom kregen de studenten de opdracht om een palletdispenser te ontwerpen: een machine die zowel lege pallets kan stapelen als, op vraag van een magazijnier, een lege pallet van de stapel kan aanreiken.

https://www.youtube.com/watch?v=GhamkdHQNQg

“Na een voorstudie maakten we zo’n 35 verschillende schetsen en tekeningen in 3D, waarna we met de meest efficiënte en best realiseerbare ontwerpen verdergingen”, zegt Manuel Viaene. “Na heel wat verfijningen kwamen we tot een goed uitgewerkt ontwerp dat aan alle eisen voldeed.” Met het op papier zetten van een beloftevol ontwerp was de opdracht voor de studenten al geslaagd. Maar Manuel en Sophie gingen een stap verder: ze overtuigden hun opdrachtgever om hen de machine ook echt te laten bouwen. De verschillende onderdelen gingen in productie, waarna de studenten die zelf volledig monteerden en programmeerden tot een volautomatische machine.

Al meteen zes verkocht

De machine werkt zowel met de standaard industriepallets als de smallere europallets. Het werk van de studenten bleef niet zonder resultaat. Een bedrijf toonde al in de ontwerpfase interesse in hun dispensers. Samen met hun opdrachtgever mochten de studenten hun werk voorstellen aan het bedrijf in kwestie, dat prompt een bestelling plaatste voor zes dispensers.

Manuel Viaene en Sophie Delameilleure zijn met dit werk geselecteerd voor de longlist van de Bachelorprijs van de Vlaamse Scriptieprijs, een prijs voor sterke eindwerken van hogeschoolstudenten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.