VIDEO Meer dan 300 studenten ledigen samen 15 vaten bier op Kortrijkse massacantus

Donderdagavond kwamen op het Schouwburgplein 300 studenten van zeventien verschillende studentenclubs samen voor een massacantus. Op zo’n cantus wordt vooral veel gezongen en gedronken. Het is nog maar de vijfde keer dat het evenement in het openbaar plaats vindt. Voor het eerst zorgde Studentenfanfare Ghendt voor de sfeer tijdens de pauzes.

Organisator en Senior Seniorum Gauthier Louncke kan zich amper verstaanbaar maken boven het gezang van Al die willen te kaap’ren varen uit. “Op maandagavond was de cantus al volledig uitverkocht.”, vertelt hij terwijl hij een plens bier ontwijkt. “Een groot succes, want vorig jaar waren we maar met 270 en dan was het weer een stuk beter.”

De cantus is vooral bedoeld om mensen van verschillende studentenclubs de kans te geven om te verbroederen. “De onderlinge concurrentie voor het beste feestje en de meeste leden is wel toegenomen de laatste jaren. Maar hier zie je ze allemaal samen zingen en drinken. En je ziet dat gaat goed”, lacht Gauthier.

VIDEO Meer dan 300 studenten ledigen samen 15 vaten bier op Kortrijkse massacantus

https://www.youtube.com/watch?v=_27DWxlOAjI

Vooral de komst van Studentenfanfare Ghendt slaat aan. Niemand kan op zijn stoel blijven zitten als ze hun instrumenten boven halen. “Die fanfare is echt de max, die moet volgend jaar zeker terug komen“, zegt Mathieu van studentenclub Centaura. Zijn medestudente Tessie staat naast hem te dansen. “Inderdaad, die zorgen echt voor een zotte sfeer. Al probeer ik mij in te houden. Ik moet straks nog een groepsopdracht maken.” Dat de examens binnen twee weken beginnen lijkt de studenten niet te deren. “We zijn helemaal uit Roeselare gekomen om ons hier te amuseren” vertelt Sven van Animalis nog snel voor hij terug sprint naar zijn stoel. Want wie na de pauze niet op tijd op zijn plek zit krijgt een straf. “We hebben wel drie bobs voorzien. Zo geraakt iedereen veilig thuis.”

VIDEO Meer dan 300 studenten ledigen samen 15 vaten bier op Kortrijkse massacantus

Om 22 uur wordt de cantus onder luid boegeroep al stop gezet. “Normaal gaan we door tot 23u30. Maar omdat de buurtbewoners al heel wat geluidsoverlast hebben van de Sinksenfeesten dit weekend zijn we tot deze compromis gekomen met Stad Kortrijk”, legt Gauthier uit. Gelukkig kunnen de studenten terecht in jeugdhuis Reflex en studentencafĂ© ‘t Kanon voor een afterparty tot in de vroege uurtjes.

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.