VIDEO Leerlingen demonstreren zelfgemaakte drones en robots in Vives

In de campus Kortrijk van de Hogeschool Vives ging woensdag een robo- en dronecontest door


Leerlingen van het secundair en hoger onderwijs konden hun technische skills meten door met hun robot of drone een parcours af te leggen in zo min mogelijk tijd. Vives organiseerde de robowedstrijd voor de negende keer en dit jaar konden voor het eerst ook ‘drones’ deelnemen : kleine, telegeleide helikopters. De robots moesten een kronkelende lijn in het midden van de zaal volgen. De drones legden een hindernissenparcours af.

Leerling VTI Waregem voor tweede jaar op rij de beste

Van de deelnemers uit de eerste en tweede graad kwam het toestel van Marten Vandeputte (16) uit VTI Waregem als winnaar uit de bus. Hij werkte een jaar lang aan zijn robot, de Protek. “Ik heb het toestel zelf ontworpen. Op school krijgen we elk jaar een nieuw type auto om te verbouwen en dat helpt om onze vaardigheden te verbeteren.” Ook vorig jaar won hij de wedstrijd. “En volgend jaar win ik nog een keer”, grapt hij.

10 uur bouwen aan drone

Lowie Van Lobbestael (21) won met de H-quad de dronewedstrijd in de categorie 18+. Hij leerde alles over modelvliegtuigen bouwen van zijn vader. “De H-quad heeft een uitstekende flight controller, maar ik heb mijn overwinning ook te danken aan mijn stuurvaardigheid”, vertelt hij. “Drones zijn een booming business. Je hebt een goeie kans om meteen werk te vinden als er bedreven in bent. Ik ben al 13 jaar bezig met vliegtuigjes bouwen. De H-quad heeft me 10 uren werk gekost.”

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.