VIDEO – 1.500 scholieren nemen deel aan Brugse klimaatmars

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Woensdagnamiddag trokken 1.500 scholieren door de Brugse binnenstad. De klimaatmars hield halt aan het stadhuis, waar burgemeester Dirk De fauw beloofde samen met de scholieren te werken aan een beter leefmilieu. Youth for Climate overhandigde hem enkele klimaateisen voor Brugge.

De scholieren verzamelden op ‘t Zand en trokken via de Steenstraat onder politiebegeleiding naar de Burg in Brugge. Ze riepen leuzen als ‘what do we want? climate justice!’ Voor het stadhuis spraken Tatyana Decelle, Tara Jacobus en Josephine-Charlotte Mestdagh namens Youth for Climate Brugge de leerlingen toe.

Spijbelen?

Eerstgenoemde had normaal gezien deze namiddag strafstudie omdat ze eerder al spijbelde voor het klimaat, maar ze kreeg gelukkig van de schooldirectie uitstel om haar straf uit te zitten. Laatstgenoemde toonde zich erg strijdvaardig en gaf de volwassenen die kritiek hebben op bosbrossers lik op stuk met een erg cynische redevoering: “Wij zijn naief, jong en spijbelen voor het plezier. Want wij lopen liever urenlang in de regen en in de kou dan in een warm klaslokaal te zitten.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=g1u56ljw42E

De betogende scholieren toonden zich creatief en grappig in het bedenken van slogans op hun protestborden. Een kleine bloemlezing: ‘de wereld is geen voetbalmatch’, ‘straks zien we de zon echt zakken in de zee’, ‘oceans are rising, so are we’, ‘eat pussy, not cows’ en zelfs ‘boys, the world is getting hotter than you’. Die leuze stond op een kartonnetje van enkele meisjes uit het Knokse Sint-Bernardus Instituut.

Meer meisjes

Winde uit Sint-Lodewijks droeg een bord met als opschrift: ‘Brossen voor de bossen. Niet God, wel Etienne Vermeersch zag dat het goed was’. Opvallend was wel dat er veel meer meisjes dan jongens waren onder de betogers. Maar ook een oudere dame: een trotse oma die ook trots wil zijn op Moeder Aarde.

VIDEO - 1.500 scholieren nemen deel aan Brugse klimaatmars
© Davy Coghe

Eén ‘tegenbetoger’ stapte mee op: Aidan, een sympathisant van het Vlaams Belang, pleitte voor kernenergie met de leuze ‘stop deze hysterie’. We ontwaarden ook de tienjarige Janne Saey uit Assebroek, die woensdag haar tiende verjaardag vierde tijdens de klimaatmars en zich afvroeg hoe haar en onze toekomst eruit zal zien.

Samenwerken

Als het van de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) afhangt, oogt die toekomst mooi, tenminste als we allemaal samenwerken voor een beter klimaat: “Het is vijf voor twaalf, maar nog niet te laat. Ik ben blij dat ook de Brugse scholieren massaal en enthousiast opkomen voor ons klimaat. Het stadbestuur wil samen met jullie oplossingen uitdokteren voor de problemen en de opwarming van de aarde tegengaan. Er moeten natuurlijk ook nationaal, op Europees vlak en wereldwijd maatregelen komen. Maar de steden spelen hierin een grote rol, want ze zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de CO2-uitstoot.”

VIDEO - 1.500 scholieren nemen deel aan Brugse klimaatmars
© Davy Coghe

“Met kleine dingen kunnen we al veel realiseren: vergunningen geven voor windmolens, meer zonnepanelen plaatsen, het fietsverkeer bevorderen met veilige fietspaden. En uiteraard willen wij de grote dieselbussen bannen uit de binnenstad en die vervangen door elektrische busjes.”

Verwijzend naar een bord met de slogan ‘eat pussy, not cows’ zei Dirk De fauw met een knipoog: “Ik zou toch geen poesjes eten, maar het is een feit dat we de korte keten moeten promoten in plaats van onze steaks uit Argentinië in te voeren. Het is belangrijk dat we rechtstreeks producten kopen bij onze lokale boeren.”

Eisenbundel

Tatyana Decelle overhandigde een brief aan de Brugse burgemeester met concrete eisen voor de stad Brugge. “Een groene stad, met groene bermen en meer bomen onder andere in het Koning Albertpark. Een autoluwe binnenstad, met enkel openbaar vervoer. Een gratis containerpark en milieuvriendelijker promotie van evenementen op gerecyclkeerd papier. De mogelijkheid om auto’s of fietsen te huren per uur. Voor de Zeebrugse haven: boten op aardgas en waterstof stimuleren. Aan de Brugse winkeliers wordt gevraagd om de deuren te sluiten, want warmtegordijnen vragen te veel energie. Maar ook om herbruikbare zakken, glazen flessen te voorzien. En een korting voor klanten die herbruikbare bekers meebrengen….”

Daarna vertrokken de jonge betogers naar ‘t Zand, waar de klimaatmars eindigde.

VIDEO - 1.500 scholieren nemen deel aan Brugse klimaatmars
© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier