Vernieuwbouw CLB Roeselare eindelijk af na twaalf jaar

Directeur Patrick Lancksweerdt is blij dat de werken afgelopen zijn. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Twaalf jaar lang hebben medewerkers van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding tussen het stof van verbouwingen moeten werken. Vanaf volgende week kunnen ze eindelijk opnieuw hun cliënten ontvangen in nette, neutrale ruimtes in plaats van op hun kantoor. Het gebouw, dat uit drie vleugels bestaat, was dringend aan vernieuwing toe. De infrastructuur dateerde immers van uit de jaren 50.

Vrijdag 16 maart is het moment, waar de medewerkers van het CLB al zo lang naar uitkeken, eindelijk daar. Het voorste gedeelte van hun gebouw werd volledig vernieuwd. Alles werd afgebroken en vanaf nul heropgebouwd. Sinds 2006 was het gebouw al in renovatie. De werken begonnen met het vervangen van de houten ramen. Daarna werden de medische circuits, de ruimtes waar ze leerlingen ontvangen voor het jaarlijks medisch onderzoek, aangepakt. Die renovaties liepen heel wat vertraging op.

“We hebben twee medische druk bezette circuits, daar kon enkel aan gewerkt worden tijdens vakantieperiodes en als je dan je aanvraagdossier niet op het juiste moment hebt ingediend dan wordt het ook niet op juiste moment goedgekeurd en kunnen de werken dus ook niet op het juiste moment aanvangen”, zegt Patrick Lancksweerdt, directeur van het CLB in Roeselare. Daardoor liepen de renovaties soms drie tot vier maanden vertraging op. Er werd ook asbest vastgesteld in één van de vleugels van het gebouw waardoor de werken meteen een jaar stil lagen. “Sowieso was de voorziene opening een te ambitieuze doelstelling. Had alles gelopen zoals voorzien, dan was de vernieuwbouw al af geweest in 2013.”

Nieuw concept

Tijdens de verbouwingswerken werd een nieuw concept bedacht om cliënten te ontvangen. Het onthaal, de wachtruimte en de gesprekslokalen bevinden zich nu aan de voorkant van het gebouw. Het gedeelte voor het personeel zit aan de achterkant. “De cliënten kunnen niet zomaar meer in het gebouw rondlopen en dus ook geen dingen zien of lezen die niet voor hen bedoeld zijn. Ook kunnen ze niet meer verdwalen wat daarvoor wel eens gebeurde. Met het vernieuwde onthaal kunnen we een eigentijdse werking platen plaatsvinden in een eigentijds gebouw”, aldus de directeur van het CLB.

Vrijdag wordt het vernieuwde gebouw opengesteld voor alle partners van het CLB. “Het bestuur vond de opening het ideale moment om enerzijds het CLB in kijker te zetten maar anderzijds ook om te vieren dat we 12 jaar renovatie achter de rug hebben.” De voorzitter van het CLB en de directeur zullen de gasten verwelkomen en de verloop van de verbouwing in een notendop vertellen. Daarna zal de minister van onderwijs, Hilde Crevtis officieel het gebouw openen door het lint door te knippen. Op de opening zal ook voor het eest het nieuwe logo van het CLB getoond worden aan het grote publiek. CLB Roeselare zal het eerste centrum zijn van West-Vlaanderen met het nieuwe logo in zijn onthaalmeubel. “In het embleem zie je twee figuren : de een omarmend en de andere wordt omarmd. Daarmee willen we onze filosofie uitdrukken : bij ons kan je terecht.” Het logo komt samen met een nieuwe slogan: ‘Het CLB helpt’.

Nieuwe samenwerking

Het einde van de verbouwingswerken kon op geen beter moment komen. Het CLB uit Roeselare is een samenwerking aan het concretiseren met een CLB uit Izegem en een uit Tielt. Die samenwerking komt er in het kader van een nieuw decreet rond leerlingenbegeleiding die op 1 september 2018 van start gaat. Het doel van de samenwerking is om de drie CLB’s goed op elkaar te gaan afstemmen en zo een kwalitatief nog sterker aanbod van begeleiding bieden voor de hele regio. Inhoudelijk komen er heel wat accentverschuivingen binnen het CLB en met het vernieuwde gebouw zijn wij daar eigenlijk klaar voor.”

(Stefanie Deruyter)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.