Vergeet de schoolbel: Izegemse school start de dag met muziek uit Jurassic Park

© Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Gooi de klassieke schoolbel maar overboord: vanaf nu stappen de leerlingen van de Heilig Hartschool in Izegem de poort binnen op de tonen van Jurassic Park en zingt Justin Timberlake hen toe dat de speeltijd start. “Muziek werkt véél beter dan het schelle geluid van een bel”, vindt directeur Tommy Van Steenwinkel.

Een revolutie op de speelplaats, zo kan je het nieuwe schoolbelsysteem van de Heilig Hartschool nog het best omschrijven. Waar tot voor kort een saaie ‘triiing’ door de gangen galmde, worden de leerlingen nu getrakteerd op enkele wereldhits om de bepalende momenten van de schooldag aan te geven.

“Alles is gestart met onze defecte schoolbel”, glimlacht directeur Tommy Van Steenwinkel. “Ik ging op zoek naar een nieuw exemplaar en stootte op een nieuw concept waarbij muziek de traditionele bel vervangt. Een idee dat sinds een tiental jaar in Finland al in voege is daar al flink wat vruchten heeft afgeworpen. Het sprak me meteen aan, temeer we vanaf 1 september een officiële KiVA-school worden. We willen meer inzetten op groepen en de leerlingen minder als individu benaderen. Zo drukken we potentieel pestgedrag de kop in. Deze vernieuwende vorm van de schoolbel past perfect in het concept. Een gewone bel is autoritair, dit zorgt voor een glimlach.”

Leerlingen vlotter in de rij

Elke ochtend wandelen de leerlingen op de filmmuziek van Jurassic Park door de schoolpoort. “Net als in de film zwaaien we de poorten dan wagenwijd open”, knipoogt Tommy. Iets later volgt het Goedemorgenlied en elke speeltijd wordt door Justin Timberlake met Can’t Stop the feeling aangekondigd. ‘s Middags weerklinkt de muziek van de film Back to the Future en op vrijdag wordt de schoolweek afgesloten met het Smurfenlied Het is weer weekend, een bewerking van I got a Feeling van The Black Eyed Peas.

Directeur Tommy Van Steenwinkel: “De muziek weerklinkt pas een week in onze school, maar we zouden het nu al niet meer kunnen missen”

Een muziekpakket dat door de directeur zelf werd samengesteld. “We kunnen de nummers op elk momenten veranderen en het valt op dat onze leerlingen bijzonder blij zijn met deze ingreep. De rijen worden veel vlotter gevormd en elke vrijdagmiddag mogen de kinderen een uur lang zelf muziek draaien. Dan spelen twee leerlingen even voor dj. Met deze nieuwe audio-installatie is dat een zegen.”

Het nieuwe belsysteem vergde een stevige investering, maar de meerwaarde is niet te onderschatten, aldus Tommy Van Steenwinkel. “Het welzijn van onze leerlingen staat voorop. De muziek weerklinkt pas een week in onze school, maar we zouden het nu al niet meer kunnen missen.”

Binnen de scholengroep Prizma is de Heilig Hartschool de eerste met een dergelijk initiatief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier