VBS Sint-Michiels heeft vernieuwde visie voor speelplaats: “Beter spelen met minder regeltjes”

Directeur Koen Schelpe op de speelplaats die en nieuwe visie nastreeft. (Foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

De vestiging Sint-Michiels van vrije basisschool Simizil kiest voor een nieuw speelplaatsbeleid. Dit vertaalt zich in nieuwe speelhoeken en veel uitdagingen binnen de schoolmuren. “Zo merken we dat er meer kansen worden gecreëerd tot uitdagend spelen”, aldus directeur Koen Schelpe.

Als kleine stadsschool heeft Sint Michiels alle buitentroeven bij de hand. Het prachtige Astridpark, de vernieuwde site van de Leet en het stadscentrum. Toch werd een uitdagende doe-speelplaats als gemist ervaren. De leerlingen en leerkrachten werden bevraagd. Vorig schooljaar groeide er een ambitieus plan. Afgelopen zomermaanden werd de speelplaats omgetoverd tot een echte doe-speelplaats waar eigen verantwoordelijkheid, samen genieten en nieuwe talenten ontdekken centraal staan. “We evolueerden van een open speelplaats met spelmateriaal aan de kant naar een speelplaats met speelhoeken. Zo merken we dat er meer kansen worden gecreëerd tot uitdagend spelen, minder ruzie en minder regeltjes nodig zijn”, meldt directeur Koen Schelpe.

Zin in leren en leven

“De speelplaatsvernieuwingen sluiten aan bij onze vernieuwde visie, die aansluit bij het nieuwe leerplan ‘Zin in Leren –Zin in Leven’, vervolgt Koen Schelpe. “De visie van de school wordt uitgewerkt in vijf thema’s die gesymboliseerd worden door dieren. De speelplaats is voor iedereen: de genieter, de klimmer, de chiller maar is ook een plaats voor kansen. Kansen om een fout te maken, om te leren uit de fouten en gewoon te ontdekken waarin je zelf zin hebt.” Op de speelplaats ontdekken we een voetbal- en basketzone. Het voetbalveld wordt op vrijdag helemaal vrijgemaakt voor spelletjes als Kubb en Leeuwentoren. Ook voor de jongsten valt er heel wat te ontdekken. Ze kunnen samen in boekjes kijken met de oudere leerlingen in de leeslounge, de buitenkeukentjes ontdekken en ze krijgen een grote voelmuur en doe-muur.

Fietsen op maat

“De school investeerde ook in fietsen, zodat iedereen een fiets op maat kan vinden in het assortiment. Voor de liefhebbers bouwden de leerkrachten samen met klusjesman Jean-Marie ook een heuse leeshoek. De school kiest ervoor ook STEM, techniek en ontdekkend leren duidelijk aan bod te laten komen. Op de speelplaats zien we dit in de legohoek en de ontdekdozen. Deze dozen bieden afwisselend dino’s, dieren, auto’s, natuurlijke materialen en zoveel meer aan. De werkgroep verrichtte uitstekend werk, steeds met het oog op duurzaamheid en natuurlijke materialen. Ze creëerden een speelplaats waar ieder kind een veilige plek kan vinden en nieuwigheden kan ontdekken. Komend schooljaar zouden wij graag nog een speelheuvel en podium aanleggen. We zijn nu alvast enorm benieuwd naar de reacties van de leerlingen”, besluit Koen Schelpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier