VBS Houtmarkt start eerste schooldag met bellenblaasmachine en dj-party

De eerste schooldag werd gevierd met (zeep)bubbels. © MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het was een blij weerzien met de vriendjes en de leerkrachten voor de hele bende schoolkinderen die vandaag na de lange coronaperiode weer door de schoolpoort stapten van VBS Houtmarkt in Veurne. Op de speelplaats werden ze getrakteerd op een feestelijk zeepbellenonthaal, een ludieke verwijzing naar de coronabubbels.

Directeur Nele Cloet klom op een stoel om alle leerlingen te verwelkomen, terwijl de zeepbellen intussen over het speelplein dartelden. Aan de zijlijn keken de ouders van de kinderen van het eerste jaar toe met grote interesse. Mét mondmasker op, en op ruime afstand van elkaar, op gekleurde tegels. “Voor die ouders hebben we een uitzondering gemaakt” legt directeur Nele uit. “Eigenlijk moeten ouders afscheid nemen aan de schoolpoort, maar voor de allerjongsten geeft de aanwezigheid van een ouder op die eerste dag in de ‘grote’ school, waar ze misschien nog geen vriendjes hebben, toch een beetje meer veiligheidsgevoel. De bellenblaasmachine, die kwistig bubbelbellen rondstrooide, zorgde ervoor dat het ijs snel gebroken was. We merkten ook dat de muziek van de Jerusalema al snel alle beentjes losgooide: zowel kinderen als juffen hadden de pasjes snel onder de knie en troonden de anderen mee.”

Geen mondmaskers

We willen het schooljaar zo normaal mogelijk starten – de kinderen hoeven geen mondmaskers te dragen of afstandsregels te respecteren. Wel leren we hen heel erg zorg te dragen voor een goede handhygiëne, en we laten hen ook meer rijen vormen. Op deze eerste schooldag konden alle kinderen ook kennismaken met de gloednieuwe refter die is ingericht in de oude Sint-Jozefzaal, waar op de valreep nog nieuw tapijt werd geplaatst. We verrasten de kinderen na de middag graag met een heuse party met dj Splash…”

Meer leerlingen

Nele Cloet is er trots op dat het contact voor de zomervakantie tijdens de lockdownperiode altijd goed onderhouden is gebleven met alle leerlingen. “We zien ook met grote tevredenheid dat het aantal leerlingen stijgt met 16. In de lagere school zijn er 316 kinderen ingeschreven, in de kleuterschool verwelkomen we 184 kleuters. En ons leerkrachtenteam krijgt er ook een nieuw gezicht bij: Senna Weiss. Amber Dawyndt vervoegt het team tijdelijk voor een leerkracht in zwangerschapsverlof.”

Nieuw: Kunstkuur

Directeur Nele staat ook te popelen om te starten met het nieuwe project Kunstkuur: “We hebben ons ingeschreven om een subsidie te krijgen voor dit cultuurproject waarbij leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs de klasvloer delen met de klasleerkracht. Het is de bedoeling dat de kunstleraar zijn of haar expertise binnenbrengt in de klas, maar zich ook zelf bekwaamt in het omgaan met een diverse klasgroep. Voor onze school betekent dit dat we de samenwerking willen stimuleren met StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek). We hebben maar liefst 2 keer de subsidie binnengehaald! Sarah Decadt zal de kinderen van het eerste, derde en zesde leerjaar laten kennismaken met muziek en drama.”