Tweede infomoment van ‘Hier groeit iets’ voor nieuwe Freinetschool

Het enthousiaste kernteam van de nieuwe Freinetschool in wording. V.l.n.r. Dirk De Becker, Jonas Cottyn en Marieke Holvoet en vooraan v.l.n.r. Jeska Verthé, Eleonore Devolder en Katrijn Duyck. © gf
Redactie KW

Het kernteam onder de naam ‘Hier groeit iets’ pakt in november uit met een tweede infomoment over een nieuwe ervaringsgerichte Freinetschool in Heule, onder De Levensboom.

Een jaar geleden communiceerde een kernteam voor het eerst over deze nieuwe school. “Toen was er in november een digitaal infomoment”, stelt Jeska Verthé. Op 17 november staat men een jaar en veel voorbereidingswerk verder, en wordt er opnieuw een infomoment georganiseerd.

“Het pedagogische begint mooi vorm te krijgen en er zijn ook al 46 aanmeldingen van kinderen die eventueel naar onze nieuwe buitenschool zouden komen. Ook een veertigtal vrijwilligers zijn al actief in zes werkgroepen.”

Natuur

“Wij geloven enorm in buitenonderwijs. We willen breder kijken dan enkel maar naar Freinet en inspireren ons op wat er allemaal bestaat. Elke Freinetschool is uniek en heeft een eigen identiteit. Het is belangrijk om een visie uit te schrijven. Onze uitdaging ligt erin te vinden wat we van de natuur kunnen leren, zonder af te wijken van de eindtermen die we willen bereiken. Onderwijskwaliteit blijft natuurlijk belangrijk.”

Het eerste wat moet gebeuren, is een locatie vinden. “We zitten op een goed spoor voor de Mewaf-site in de Kleine Ieperstraat in Heule, waar we hopen op een definitieve ‘ja’ van Van Marcke, die eigenaar is van het grootste gedeelte van de site. De buurt is alvast enthousiast dat er eventueel ook naast kmo’s plaats zou zijn voor wonen, natuur en gemeenschapsvoorziening. Dat is wel een oplossing op lange termijn.”

Investeerders zoeken

“Voor een oplossing op korte termijn – en dat zou wel nog voor zo’n vijf jaar kunnen zijn – lopen nog gesprekken met de stad Kortrijk. Er komen alvast positieve signalen. Als we hierover voor 17 november uitsluitsel hebben, kunnen we op de voorlopige locatie starten op 1 september 2022. We moeten dan de nodige financiële middelen zoeken en dus investeerders vinden die in ons project geloven. Er moet dan ook een vacature voor een coördinator komen en personeel aangeworven worden. We mikken erop te kunnen starten met alle leeftijden van de basisschool.”

Op 17 november wordt ook de naam van de school bekendgemaakt. Die is uit een inspiratiewandeling gekomen. Voorlopig gaat het team verder onder de term ‘Hier groeit iets’. (ED)

Wie wenst deel te nemen aan de infovergadering op 17 november om 19.30 uur in De Warande kan zich inschrijven via www.heule.levensboom.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier