Twee “snotneuzen” winnen voorrondes ProefMei in Rotterdam

Vijftien jaar jong maar wat een talent hebben Bjarne Vermeersch en Pim Meiresone. De leerlingen aan Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge wonnen in Rotterdam de voorrondes van hetfestival ProefMei.

Het ProefMei festival is een van de meest toonaangevende en spraakmakende evenementen in de regio Brabantse Wal binnen de Delta (de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Vlaanderen). Het is een driedaags groots opgezet culinair en cultureel festival, met bijzondere aandacht voor producten en gerechten uit de eigen streek.

Aan het festival is ook een kookwedstrijd voor jonge talenten verbonden. Een wedstrijd die draait om streekproducten, innovatief & duurzaam koken maar bovenal een wedstrijd die gaat over proeven van aanstormend kooktalent.

Bjarne Vermeersch en Pim Meiresone, beiden 15 jaar en leerlingen aan Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge, streden om de eer van Vlaanderen en … wonnen in Rotterdam de voorronde.

Professioneel

Volgens hun leraar en coach, Geert Van Acker, was de ontvangst heel professioneel. “De organisatie was direct omver geblazen van de logistiek en de houding van onze leerlingen. In perfect uniform verschenen de twee leerlingen op het appel. De andere deelnemers, die allemaal Nederlanders waren en een stuk ouder dan onze leerlingen, begonnen meteen te panikeren”, aldus Geert Van Acker.

De jury bestond uit Nederlandse sterrenchefs, waardoor het hoog niveau meteen duidelijk werd. “Bjarne en Pim begonnen heel rustig en vol concentratie aan de wedstrijd. Het verschil tussen de twee Belgische deelnemers en de Nederlanders was indrukwekkend. De jury bleef maar rond onze leerlingen hangen, vol ongeloof dat twee ‘snotneuzen’ van 15 reeds zo’n hoog niveau hadden”, volgens leraar Van Acker.

Verrassing: stage bij sterrenchef

Bjarne en Pim werden uiteindelijk uitgeroepen tot het winnende team. Ze wonnen op vlak van o.a. presentatie, smaak, creativiteit, zelfbeheersing en goede training. Na de proclamatie kwam sterrenchef François Geurds plotseling met een onverwachte verrassing: “Ik zag al snel dat jullie talent hebben,” zei de Rotterdamse meester-chef van de sterren-restaurants FG en Foodlab. “Dat zag ik aan jullie blik, die was geconcentreerd. De manier bovendien waarop jullie met de producten werkten, hoe het geserveerd werd, het was gewoon hartstikke goed. Jullie zijn toptalenten. Ik wil jullie wel eens aan het werk zien.”

Prompt bood Geurds de twee tieners een stage en een workshop aan om de details van hun bereidingen aan te pakken. Geurds zag zichzelf terug in de jonge deelnemers, die van de jury allemaal een pluim kregen voor hun harde werk. “Ik stond op mijn 12de ook al in de keuken en ik deed ook mee aan wedstrijden. Ik denk echt dat deze jongeren een goede toekomst voor zich hebben.”

De grote finale van de wedstrijd vindt plaats op 5 juni in Bergen-Op-Zoom.

(mlt/foto John de Jong)

Bjarne Vermeersch en Pim Meiresone winnen in de voorondes.
Bjarne Vermeersch en Pim Meiresone winnen in de voorondes.© John de Jong Krabbegat

Twee

Bjarne en Pim wonnen op vlak van o.a. presentatie, smaak, creativiteit, zelfbeheersing en goede training.
Bjarne en Pim wonnen op vlak van o.a. presentatie, smaak, creativiteit, zelfbeheersing en goede training.© John de Jong Krabbegat

Twee
© John de Jong Krabbegat

Twee
© John de Jong Krabbegat

De jury was onder de indruk van de twee tieners.
De jury was onder de indruk van de twee tieners.© John de Jong Krabbegat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.