Twee pas afgestudeerde leerkrachten in VBS De Wijzer: “Kijken er al lang naar uit”

De nieuwe juffen Maïka Bernard en Yara Commeine worden van harte verwelkomd door directrice Karoline Vermote van De Wijzer. (foto ZB) © zenon bekaert beselare
Redactie KW

Op woensdag 1 september verwelkomt vrije basisschool De Wijzer in Zonnebeke twee pas afgestudeerde leerkrachten. Enthousiast kijken ze ernaar uit om voor de klas te staan. Yara Commeine en Maïte Bernard zullen daarnaast ook actief zijn in de scholen van Langemark en Beselare.

De spreekwoordelijke appel die niet ver van de boom valt, is zowel van toepassing bij Yara Commeine (22) uit Zillebeke als Maïte Bernard (21) uit Poelkapelle. De opa van Yara en zowel de opa en oma van Maïte stonden immers in het onderwijs.

Beiden staan op 1 september voor het eerst voor de klas. Het worden wellicht meerdere klassen want zowel Yara als Maïte worden niet alleen opgenomen in het korps van De Wijzer maar ook van de vrije basisschool in Langemark en vrije basisschool De Biesweide in Beselare. Yara studeerde af in Kortrijk en volgde nog een jaar voor bijzonder onderwijs.

Chiro-ervaring

“Al heel vroeg maakte ik de keuze om in het onderwijs aan de slag te gaan. Want met kinderen werken, is altijd mijn drijfveer geweest. Aanvankelijk ging mijn voorkeur uit naar de lagere graden maar ook voor de klas staan in de derde graad schrikt me niet af. Omgaan met kinderen doe ik al in de Chiro van Zillebeke.” Maïte studeerde af aan Vives in Torhout en doet op 1 september dezelfde scholen aan als Yara.

Al heel vroeg wist ik dat mijn toekomst in het onderwijs zou liggen

Nare ervaring

“Met corona was het wel een bijzonder jaar om af te studeren”, zegt ze. “Er was wel het plezier van het behalen van het diploma, maar feesten kon minder. Heel vroeg wist ik al dat mijn toekomst in het onderwijs zou liggen. Dit komt niet alleen door mijn opa en oma maar in mijn lager onderwijs maakte ik een nare ervaring mee met een leerkracht en toen heb ik gedacht: als ik zelf voor de klas sta, doe ik het anders en beter. En op 1 september is het nu zover. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste graad, want als leidster bij KSA-Chiro Poelkapelle was ik ook verantwoordelijk voor de kleinsten.”

Popelen van ongeduld

Zowel Yara als Maïte kennen de vrije basisschool De Wijzer niet echt, maar voelen er zich al goed. De eerste kennismaking met de directrice en de nieuwe collega’s verliep vlot. Beiden popelen van ongeduld om aan de slag te kunnen gaan.

“Het vele voorbereidingswerk schrikt ons niet af. Voor de klas staan, is immers iets waar we al lang naar uitkeken”, klinkt het in koor. (NVZ)