Twee klassen en zes leerkrachten van vrije basisschool Langemark in quarantaine

In de vrije basisschool in Langemark zitten twee klassen in quarantaine.© TOGH
In de vrije basisschool in Langemark zitten twee klassen in quarantaine.© TOGH
Tom Gheeraert

In de vrije basisschool in Langemark zitten de kinderen van het eerste en vierde leerjaar en zes leerkrachten in quarantaine nadat twee leerlingen uit het vierde leerjaar en een leerkracht uit het eerste leerjaar positief testten op het coronavirus. Aan sportclubs en jeugdverenigingen wordt gevraagd om die leerlingen te weren van de trainingen of activiteiten.

Ouders van kinderen die school lopen in de vrije basisschool Langemark kregen maandag een e-mail met de melding dat het eerste en vierde leerjaar in quarantaine zitten, net als nog zes leerkrachten. Vanaf dinsdag zijn mondmaskers verplicht voor het vijfde en zesde leerjaar. “Ik heb vanmorgen zelf contact opgenomen met directeur Danny Jonckheere omdat we telefoons kregen van verontruste ouders”, vertelt burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V). “Het is zo dat er vrijdag een kind uit het vierde leerjaar positief testte. Op dat moment adviseerde het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) om de leerlingen van die klas te verwittigen dat er een zwak gevaar is. Zaterdag bleek er dan nog een tweede kind uit diezelfde klas besmet te zijn. Dan werd er beslist om op zondag de ouders te verwittigen om de kinderen thuis te houden. Daarnaast zitten ook de leerkrachten die in contact komen met de leerlingen van het vierde leerjaar in quarantaine.”

Ook eerste leerjaar

“Zondagavond heeft dan ook een leerkracht van het eerste leerjaar positief getest”, vervolgt de burgemeester. “Dan heeft het CLB meteen geschakeld en deze morgen (maandag, red.) de ouders verwittigd om hun kind van school te halen. Dus nu is het zo dat zowel het eerste als het vierde leerjaar in quarantaine zit.”

Donderdag testen

Voorlopig weet de burgemeester niet of het al dan niet om de Britse variant van het coronavirus gaat. “De kinderen moeten nog allemaal getest worden. Dat gaat wellicht donderdag gebeuren. Er is op dit moment geen reden tot paniek. Met de huidige richtlijnen gaan we ervan uit dat het gaat om een quarantaineperiode van tien dagen”, vervolgt Lieven Vanbelleghem. “ De andere kinderen kunnen morgen en de rest van de week gewoon naar school. Alles wordt van nabij gemonitord. Als gemeentebestuur hebben wij aan de provincie doorgegeven dat we een school hebben waar twee klassen in quarantaine zitten. Dus iedereen die moest verwittigd zijn, is inmiddels verwittigd. Ik denk dat we op dit moment niet meer kunnen doen. Het zal afwachten zijn wat de resultaten van de testen zullen opleveren. Waarschijnlijk zullen we dat pas vrijdag weten.”

Voorlopig zijn er ook nog geen strengere maatregelen in de gemeente. “Morgen zal er op nationaal vlak een beslissing genomen worden over de binnensporten voor -12-jarigen. Het enige wat wij kunnen doen, is de monitoren en trainers op de hoogte brengen om hen te zeggen dat ze best ervoor zorgen dat leerlingen uit de twee klassen in kwestie niet op de training of een activiteit aanwezig mogen zijn. Voor de andere kinderen is er geen gevaar ”, besluit Lieven Vanbelleghem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.