Traantjes op eerste schooldag bij Basisschool Vogelzang in Oostende

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Duizenden kinderen trokken dinsdag met de boekentas op de rug naar school. De leerlingen van Basisschool Vogelzang in Oostende werden onthaald op een rode loper, als echte filmsterren. Veel blijdschap om elkaar terug te zien, maar ook veel traantjes in de peuterklas.

De zomervakantie zit er op en de eerste schooldag is een feit. Voor velen kwam die eerste schooldag sneller dan verwacht. Het volledige onderwijs kon dinsdag starten in pandemiefase geel. Alleen in gemeenten waar de pandemiesituatie acuut is, kan worden overgeschakeld naar fase oranje. Bij fase oranje verandert de manier van eten en moet de aanwezigheid van ouders op school zoveel mogelijk vermeden worden. Maar niet in basisschool Vogelzang. Daar geldt fase geel en mochten alle ouders mee met hun kinderen op de eerste schooldag. De ene met al wat meer enthousiasme dan de andere. Nog even wachten op de schoolbel en om 8.20 uur was het zover. Voor het eerst na twee maanden vakantie trokken alle 329 kinderen van de school naar de klas. “Onze kindjes zijn te lang thuis geweest. We zijn blij dat ze opnieuw naar school kunnen, maar we gaan ze toch missen. Net of het is en eeuwigheid geleden toen ze hier voor het laatst waren”, zucht een mama die net afscheid nam van haar zoontje, alvorens hij zich dolenthousiast aan de hand van juffrouw naar de klas begaf.

Mijlpaal

Alleen bij de allerkleinsten van de school ging dat wat moeizamer. De traantjes vloeiden rijkelijk. Niet alleen bij de kinderen, maar ook mama’s en papa’s zag je nu en dan een traantje wegpinken. Voor zowel de kinderen als de ouders is dit een belangrijke mijlpaal in hun leven. Ze zetten immers hun eerste stappen in de school waar ze de volgende negen jaar zullen doorbrengen. Een voor een werden de kindjes afgegeven aan de klas bij juffrouw Lies en juffrouw Ingrid. De ouders mochten niet mee naar binnen, een van de regels omwille van corona. Na een paar troostende woordjes van juffrouw verliep dat wat beter. Voor sommigen zelfs beter dan verwacht. “Onze dochter ging voor de eerste keer naar het kinderdagverblijf toen ze amper tien weken was. Mijn man en ik hebben allebei een drukke job, we konden dus niet anders. Maar dat heeft onze dochter erbij geholpen om de stap naar school te zetten. Het ging verdacht goed”, lacht een mama die net voor het eerst haar dochter van bijna 3 jaar heeft afgezet.

Nieuwe directeur

Ook kersvers directeur Sylvie Van Heddeghem stond de kinderen op te wachten. 21 jaar lang stond ze zelf voor de klas en de laatste drie jaar werkte ze er als zorg coördinator. Vandaag start ze het nieuwe schooljaar als directeur. “Onze kinderen kunnen allemaal op een veilige manier naar school”, stelt ze gerust. “De handjes worden op regelmatige basis gewassen en ontsmet. Daarnaast dragen leerkrachten mondmaskers vanaf de lagere school als de afstand tussen de kinderen en de leerkracht niet bewaard kan worden. en we gaan zoveel mogelijk de klassen ventileren tijdens de speeltijd en als het weer dat toelaat ook tijdens de lessen. Wordt het pandemiefase oranje of rood, dan worden de regels iets strenger, maar we blijven altijd, bij alle fasen, vijf dagen op school en dat is voor de kinderen erg belangrijk.”