Torhouts gemeenteraadslid: “Jeugdacties lopen door de gouverneur in de soep”

Gemeenteraadslid Pieter Billiet met soeplepel en spaghetti op een speelplein: "Toen ik de maatregel van de gouverneur vernam, kon ik mijn oren niet geloven. Dit is je reinste overshooting." © foto JS
Johan Sabbe

Provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft eind vorige week beslist dat in West-Vlaanderen leveringen aan huis enkel door professionelen mogen gebeuren. En takeaway van eten en drinken uitsluitend toegestaan is bij officiële afhaalpunten, horecazaken, voedingswinkels en traiteurs. Daarmee zet hij de jeugdbewegingen die acties gepland hadden om hun kas te spijzen een hak. Dat zij plots geen soep, spaghetti of pannenkoeken meer mogen verkopen, is gemeenteraadslid Pieter Billiet serieus in het verkeerde keelgat geschoten.

“Toen ik het bijkomende politiebesluit van de gouverneur tegen Covid-19 vernam, kon ik mijn oren niet geloven”, reageert Pieter verontwaardigd. “Dit is je reinste overshooting. Ik kan geen enkel zinnig argument bedenken waarom we de jeugd- en andere verenigingen op die manier zouden moeten treffen. De maatregel is overigens enkel in onze provincie van kracht. Ik heb de gouverneur een brief geschreven met de vraag om de kwestie dringend te herzien.”

Helaas geen ‘soep op de stoep’

KSA ‘s Gravenwinkel bijvoorbeeld wou vier opeenvolgende zaterdagen van 31 oktober tot en met 21 november soep verkopen. Af te halen of aan huis bezorgd om na het annuleren van de jaarlijkse fuif Impact toch wat geld in het laatje te krijgen. De bestellingen waren al genoteerd, maar met zijn maatregel trok de gouverneur een streep door de actie Soep op je stoep. En dus bleven de kopers én de jeugdbewegingskas op hun honger. Veel mensen toonden gelukkig begrip en wilden het geld voor de niet ontvangen soep niet terug.

Andere jeugdbewegingen wilden pannenkoeken bakken en verkopen, maar ook dat mag dus niet. Recent nog werden door de vzw Move2gether uit Wijnendale en Aartrijke voor schoolprojecten in Gambia meer dan 500 potjes zelfgemaakte spaghettisaus verkocht, een prachtige actie die gelukkig nog net vóór het provinciale verbod viel.

Steun voor verenigingsleven

“Op die manier lopen door de gouverneur lovenswaardige en onschuldige jeugdacties in de soep”, sakkert Pieter Billiet (36), die CD&V-fractieleider in de gemeenteraad is. “Uiteraard ben ook ik bezorgd over de coronapandemie en vind ik doeltreffende maatregelen noodzakelijk om de strijd tegen het virus aan te gaan. Maar we moeten oppassen dat dergelijke aanvullende maatregelen, zoals nu door de gouverneur genomen, onze verenigingen en specifiek de jeugd niet treffen. Ik snap echt niet waarom Carl Decaluwé dit doet. Iedereen heeft het over het welzijn van de jongeren en de problemen die verenigingen momenteel ondervinden om hun werking in stand te houden. Daarom heeft het stadsbestuur al extra middelen vrijgemaakt voor het verenigingsleven, onder meer door bijkomende subsidies toe te kennen. Het politiebesluit van de gouverneur staat daar haaks op. Met zijn beslissing beknot hij de creativiteit van de verenigingen, die kansen missen om hun financiën op te krikken.”

Het welzijn van de jongeren

“In deze tijden als jongere je weg in het leven vinden, is niet simpel”, vindt Pieter. “Voor het welzijn van de jeugd is zinvolle tijdsbesteding erg belangrijk. Bezig zijn met verkoopsacties die coronaproof zijn, kan het gemoed opkrikken: jongeren hebben iets omhanden. Laten we bovendien eerlijk zijn: een dergelijke verkoop van soep, spa-ghetti of pannenkoeken zal de professionele takeaway niet in de weg staan. Maar voor de verenigingen zijn de binnengehaalde centjes dan weer van wezenlijk belang.”

“Mocht er angst bestaan dat door zulke jeugdacties het virus zich sneller zou kunnen verspreiden, dan moeten we niet direct de deur ervoor sluiten, maar vanuit de lokale overheid zoiets mee ondersteunen. Door bijvoorbeeld een stedelijk afhaalpunt in te richten dat aan alle voorschriften voldoet. In Torhout zijn er daarvoor mogelijkheden in bijvoorbeeld het dienstenhuis Groenhove dat momenteel vanwege het virus niet gebruikt wordt. Ruimte genoeg!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.