Tien vrije basisscholen aan de Middenkust fusioneren

De raad van bestuur, leden van de Algemene Vergadering en de schooldirecties van tien vrije basisscholen uit Oostende en Middelkerke die samen als vzw De zeemeeuw hun krachten bundelen. (Foto ML)
Redactie KW

Op 1 september bundelen de zes Oostendse basisscholen van het Onze-Lieve-Vrouwe-college met de vier basisscholen uit Middelkerke als vzw De Zeemeeuw hun krachten.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Op 1 september verandert het landschap van het vrij basis- en buitengewoononderwijs in Oostende en Middelkerke grondig. De vier bestaande vzw’s worden herleid tot twee: de vzw De Zeemeeuw en vzw De Zeebries.

Niet extra belast

Een werkgroep met telkens drie vertegenwoordigers van de fusionerende vzw’s heeft twee jaar gewerkt aan een nieuw en hedendaags vrijbasisonderwijsmodel. “Het resultaat is een schaalvergroting en bestuurlijke optimalisatie met respect voor de eigenheid van elke school. Daarbij wordt niet bespaard op de middelen en vallen ook geen ontslagen“, aldus voorzitter van de nieuwe raad van bestuur Fernand Jonckheere.

“De scholen blijven hun eigenheid en autonomie inzake pedagogische en didactische aanpak behouden“, zegt hij. De overkoepelende raad van bestuur bestaat uit elf leden: voorzitter Fernand Jonckheere, ondervoorzitter Luc De Baene, secretaris Lucien Carrein, penningmeester Hilde Veulemans en leden Johan Broucke, Philip Broidioi, Norbert Debryne, Bart Lagrange, Ronny Laureins, Jean-Pierre Thuytten en Antoon Wullepit.

“De strategische, financiële en logistieke opdrachten behoren tot het takenpakket van de raad van bestuur”, aldus de voorzitter. “Op die manier worden de schooldirecties niet extra belast met onderhoud van de gebouwen, de financiering ervan en de bijhorende administratie.”

3.000 leerlingen

Maandelijks vergadert de raad van bestuur ook met een afvaardiging van de schooldirecties. De scholen die al op 1 september fusioneren zijn de afdelingen van het Onze-Lieve-Vrouwe-college: Aartshertoginnestraat, Kaaistraat, Aartshertogstraat, Lijsterbeslaan, Gerststraat en Stanleylaan. In Middelkerke treden toe: Sint-Jozef met afdelingen in Kerkstraat, Ieperleedstraat en Santhovenstraat en Sint-Lutgardis.

Op 1 januari 2018 is dan de volledige fusie rond, als ook de huidige vzw Kaboog met twee vrije basisscholen buitengewoon onderwijs – Rietzang uit Middelkerke en Heilig Hartschool uit Oostende – én een vrije secundaire school buitengewoon onderwijs uit Middelkerke, Ter Strepe, aansluit. Op dat moment zal de vzw De Zeemeeuw 3.000 leerlingen en 280 personeelsleden vertegenwoordigen. (ML)