Tieltse Ann Lust brengt met ‘Kleintje, verdwaald in het bos’ tweede prentenboek uit

Onderschrift onder de foto: Kleintje, verdwaald in het bos © Ann Lust/Marta del Moral Arroyo
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

‘Kleintje, verdwaald in het bos’ is het tweede prentenboek van schrijfster Ann Lust. Vorig jaar lanceerde ze ‘Rode touwen’, een verhaal over afscheid nemen van een geliefde. Nu schrijft de Tieltse over een verdwaald poesje dat op zoek gaat naar wie hij is.

Het verhaal is een soort bakersprookje voor kinderen vanaf anderhalf jaar. “Kleine kinderen zijn dol op dit soort eenvoudige verhaaltjes met een herhalend element”, vertelt schrijfster Ann Lust. Net zoals voor haar eerste prentenboek, haalde ze opnieuw inspiratie uit haar persoonlijke leven.

“Toen een goede vriend van mij overleed en zijn drie kinderen achterliet, heb ik ‘Rode touwen’ geschreven, een prentenboek om kinderen kennis te laten maken met de dood. Nu is het een veel luchtiger verhaal dat ik schreef voor mijn eerste kleinkind, Cézanne. In dit boek gaat het niet over het einde van het leven, maar over het begin en de zoektocht naar jezelf”, zegt ze.

Metafoor voor het leven

Kleintje, verdwaald in het bos is een metafoor voor het leven waarin kinderen op zoek gaan naar hun identiteit. Net als de poes uit het boek verleggen kinderen hun grenzen door ondeugend te zijn en op avontuur te gaan. “Ik hoop dat mijn kleindochter later ook haar eigen identiteit mag ontdekken. Het klinkt misschien heel filosofisch, maar dat is het eigenlijk ook. Sprookjes zijn bedoeld om een diepere laag van ons leven op een simpele manier bloot te geven”, legt Lust uit.

Ann Lust schreef Kleintje, verdwaald in het bos voor de allerkleinsten vanaf anderhalf jaar, een groot verschil met het vorige boek Rode touwen dat voor lezertjes vanaf vijf jaar was.

Het boek gaat over het begin van het leven en de zoektocht naar jezelf

“Toen ik in mijn eigen kinderdagverblijf begon, merkte ik dat er heel weinig goede verhalen zijn voor zulke jonge kindjes. Uit frustratie heb ik dan zelf prentenboeken geschreven”, vertelt de Tieltse. Anns grootmoeder vertelde haar sprookjes voor het slapengaan en ook toen ze zelf mama werd, las ze prentenboeken voor aan haar twee kinderen. “Ik hoop dat dit boek bij veel gezinnen een onderdeel mag worden van het ritueel voor het slapengaan.”

Lees verder onder de foto

Ann Lust:
Ann Lust: “Sprookjes zijn bedoeld om een diepere laag van ons leven op een simpele manier bloot te geven.”© gf

Zoals bij het eerste prentenboek werkte Ann ook deze keer samen met de Spaanse Marta del Moral Arroyo, die het boek van kleurrijke illustraties voorzag. Die samenwerking is op een grappige manier ontstaan: “Ik zocht een illustrator op de website auteurzoektillustrator.nl”, zegt Ann al lachend. “Marta had mij toen een vrolijke mail teruggestuurd en ik voelde onmiddellijk een klik. Zij woont in Spanje, maar is samen met iemand uit Beernem. Dat is handig als ik niet goed kan uitleggen hoe ik de illustratie voor me zie. Er is ondertussen een hechte vriendschap ontstaan tussen ons.”

Nog veel projecten

Anns kleindochter is pas zes maanden geworden en dus nog te klein om aan voor te lezen. Maar een kindje van een vriendin keurt het prentenboek alvast goed: “Al een geluk dat het boek in de smaak valt, want ik test mijn verhalen nooit op voorhand uit. Door mijn ervaring bij het kinderdagverblijf weet ik natuurlijk wel wat kindjes graag hebben”, zegt Ann

Ann Lust is niet van plan om stil te zitten: “Er liggen nog heel wat projecten op de plank. Ik hoop om begin volgend jaar een derde prentenboek uit te brengen. Dat zal opnieuw over de dood gaan.”

De prentenboeken ‘Kleintje, verdwaald in het bos’ en ‘Rode touwen’ zijn lokaal te koop via Point de Vie, in de Stationstraat 54 in Tielt of via hun webshop, en ook online via Uitgeverij Boekscout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.