Thomas Risteyn is de nieuwe coördinator van het Brugs jeugdhuis Comma

Thomas Ristyn en Julian Devos, een nieuw jong en dynamisch duo voor Comma. © Davy Coghe
Redactie KW

Thomas Risteyn ging deze week aan de slag als nieuwe coördinator van jeugdhuis Comma. De 30-jarige Bruggeling wil meer jong bloed over de vloer. “Een jeugdhuis in de binnenstad? Een dubbeltje op zijn kant.”

Op woensdag 31 oktober nam jeugdhuis Comma afscheid van Bernard Degryse. Zevenenhalf jaar lang stuurde Siggy Degrees Ztardust (44) de talloze vrijwilligers en uiteenlopende werkgroepen aan. Naar verluidt stond de Raad van Bestuur op een verjonging van de werking. Die werd eerder al ingezet met de aanwerving van Julian Devos (24) en Robin Van Oyen (31).

De eerste is de drijvende kracht achter comma.world, het onlineplatform van het jeugdhuis. Van Oyen beheert dan weer de SLESH/Bar in het pand in de Ezelstraat 47, waar jeugdhostel Snuffel zich jarenlang bevond. Van Oyens belangrijkste taak is het promoten van de ondernemingszin. Voortaan worden zij gesuperviseerd door Thomas Risteyn.

De kersverse 30-jarige coördinator is een volbloed Bruggeling die opgroeide in de buurt van de Smedenpoort. Na zijn humaniora sociaal-technische wetenschappen aan het Immaculata studeerde Risteyn Sociaal-Cultureel Werk aan de Hogeschool Gent. Zijn stage deed hij in Kinky Star, het Gentse, aan de Vlasmarkt gelegen alternatieve muziekcentrum. “Ik heb zowel een verleden in het jeugdwerk als in de alternatieve jongerencultuur”, schetst Risteyn.

Sixpack

“Toen ik nog in leiding stond bij de 39ste FOS De Menapiërs had ik samen met enkele vrienden de vzw Future Roots. We organiseerden zowel feestjes als workshops rond dj’en en produceren. Onze meest bekende party droeg de naam Sixpack. Daarmee hebben we drum-‘n-bass mee op de Brugse kaart gezet. Samen met Jeroen Desoete vormde ik het dj-duo Slowe Slage.”

Vandaag draait Risteyn nog, maar onder het pseudoniem Oorlctr, een afkorting van Oorlectuur. “Dankzij al die stappen, heb ik een zwak voor het organiseren van muzikale en kunstzinnige evenementen”, bekent Risteyn. “Ik was er dan ook als de kippen bij om te solliciteren voor de vacature van nieuwe coördinator van jeugdhuis Comma..”

Sinds afgelopen zomer zoekt een aantal jongeren uit Sint-Jozef geregeld Comma op om te deejayen en daar wil Risteyn zich nog meer op focussen. “Het is mijn streven om hier meer jeugdige jongeren over de vloer te krijgen. Bij voorkeur jongeren tussen 15 en 25 jaar. Vooral die doelgroep moet de kans blijven krijgen te leren uit hun successen of mislukkingen”, vindt hij. “Daarnaast wil ik de banden tussen ons jeugdhuis en Sint-Jozef en Sint-Pieters aanhalen. Daartoe wil ik de wijken van Noord-Brugge intrekken. Ook hoop ik de hand te kunnen reiken naar maatschappelijk kwetsbare jongeren. Misschien lukt dit wel via vzw De Patio?”

Binnenstad

“Bestaande concertreeksen als Spot en Rock Gothic Metal Club of RGMC wil ik evalueren met de bedoeling ons aanbod op termijn nog meer op de wensen van de jongeren te richten. Misschien willen de hiphoppers meer aandacht voor graffiti of breakdance? Of zijn er jongeren die zich willen uitleven in dans of toneel?”

Een jeugdhuis in de binnenstad blijft een droom van velen, maar Risteyn wil hier vooralsnog geen uitspraken over doen. “Wellicht zouden we meer jongeren bereiken met onze werking. Anderzijds zou de kans op overlast – die hier schier onbestaande is – veel groter zijn. Een dubbeltje op zijn kant dus”, besluit Risteyn. (SVV)

Jeugdhuis Comma is gelegen aan de Binnenweg 4. Het jeugdhuis is op woensdag open van 13 tot 19 uur en op vrijdag en zaterdag van 19 tot 3 uur.