Sneltest 800 leerlingen in Houthulst verloopt vlot

Mathis Tempelaere van VBS Klerken laat zich zonder moeite testen.© ACK
Mathis Tempelaere van VBS Klerken laat zich zonder moeite testen.© ACK
Redactie KW

Een 800-tal leerlingen van de Houthulstse basisscholen ondergingen dinsdag 19 januari een sneltest om de Britse variant van het coronavirus op te sporen. Volgens burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) verloopt alles vlot. “Maar de cijfers krijgen we wellicht pas donderdag”, zegt hij.

Dinsdagmorgen kwam het Agentschap Zorg en Gezondheid al langs in Vrije Basisschool Kouterkind in Merkem. De school grenst aan het woon-zorgcentrum De Groene Verte, waar een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus is vastgesteld.

‘Kriebelt een beetje’

Om 10.30 uur was het de beurt aan de leerlingen en het personeel van de VBS in Klerken. De leerlingen kwamen één voor één de turnzaal binnen om getest te worden. De meesten vonden het niet zo erg. “Het is snel gedaan maar voelt wel een beetje raar”, klonk het bij het merendeel.

Mathis Tempelaere van het eerste leerjaar kwam als een van de eersten aan de beurt. “Ik ben al twee keer getest, het is dus helemaal niet nieuw voor mij en mijn broer ( tweelingbroer Mats, red. ). Dat doet geen pijn hoor, het kriebelt een beetje in je neus maar ik was helemaal niet bang.”

Slechts enkele leerlingen weenden voor de test begon, vooral omdat ze niet wisten wat ze moesten verwachten en omdat ze de mensen die de testen afnamen niet kenden. Maar na de test waren de traantjes snel gedroogd, vooral wanneer ze de sticker kregen waarop stond dat ze heel flink waren geweest.

Peuters en kleuters niet getest

Ook de scholen in Jonkershove en Sint-Kristoffel kregen al bezoek van de sneltestkaravaan. Rond de middag was de school in Houthulst aan de beurt. “Alles verloopt vrij goed en vrij rustig”, zegt burgemeester Joris Hindryckx. “In iedere scholen hebben een aantal verpleegkundigen postgevat en alle leerlingen en leerkrachten moeten daar passeren. Dat gaat redelijk snel.”

Peuters en kleuters hoeven niet getest te worden, wel alle lagereschoolkinderen en de leerkrachten. “Het gaat om ongeveer 800 leerlingen”, vervolgt Joris Hindryckx. “Waarschijnlijk tegen woensdagavond zullen alle ouders op de hoogte gebracht worden door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).”

“Het is nog niet duidelijk wanneer wij als gemeentebestuur de geaggregeerde cijfers zullen krijgen. Dat zal wellicht pas donderdag zijn. Dat denk ik, want er is eigenlijk niemand die het echt goed weet omdat het de eerste keer is dat ze dit doen.”

Resultaten

Die geaggregeerde resultaten zijn belangrijk om te weten in welke mate de Britse variant zich al verspreid heeft onder de bevolking in Houthulst. “Voorlopig nemen we nog geen extra maatregelen in de scholen, tot we weten waarmee we te maken hebben.”

“Op basis van de contacttracing ziet het er niet onmiddellijk naar uit dat er een probleem is. Er zijn geen duidelijke linken tussen de besmette mensen en kinderen uit de scholen. Men gaat er dus van uit dat er geen grote uitbraken zullen vastgesteld worden.”

Oorsprong nog altijd onbekend

De burgemeester volgt de situatie op de voet en was er op sommige plaatsen bij toen de sneltesten gebeurden. “De sneltestbussen waren in Kontich gebleven, ze kwamen met auto’s. Ze installeerden zich in de turnzaal of de refter en iedereen moest er passeren, een beetje zoals een medisch schooltoezicht van vroeger.”

“De kinderen deden niet moeilijk. Het is inderdaad niet aangenaam om zo’n test te ondergaan, maar uiteindelijk houdt het niet zoveel in. Gewoon kort met een neuswisser. De kinderen maken zich ook geen zorgen.”

Ondertussen is er nog altijd geen spoor naar de oorsprong van de besmetting in het woon-zorgcentrum De Groene Verte. “ Ik vermoed dat ze het nu ook niet meer gaan vinden . In ieder geval is er geen rechtstreekse link met iemand die naar Groot-Brittannië zou geweest zijn. Het is niet vanzelfsprekend om te zeggen zus of zo. Eigenlijk vinden we het niet.”

“Via de eerstelijnszone vernam ik dat er vandaag nog eens drie besmettingen bijgekomen zijn in het rusthuis zelf. Tot nu toe zijn dat de enige nieuwe meldingen van besmettingen in heel Houthulst. Gisteren is er nochtans veel getest geweest, dus dat is een goed teken. Laat ons hopen dat dit betekent dat het nu zal beginnen af te vlakken”, besluit burgemeester Joris Hindryckx. (ACK/TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.