Ter Sterre verwelkomt straks 220 leerlingen in 31 nieuwe klassen

Een zeer tevreden directeur Wim Vandorpe poseert voor zijn nieuwe school. Laat 1 september maar komen!© (Foto JS)
Een zeer tevreden directeur Wim Vandorpe poseert voor zijn nieuwe school. Laat 1 september maar komen!© (Foto JS)
Redactie KW

De nieuwbouw van SBSO Sterrebos-Campus Ter Sterre, een school voor kinderen met autisme, is een feit. Vanaf 1 september kunnen de leerlingen er in 31 gloednieuwe klassen les volgen. “De timing is perfect. Na het online inschrijvingsmoment hebben we beslist om het aantal leerlingen te verhogen naar 220. Ook de komende jaren verwachten we nog extra kinderen”, zegt directeur Wim Vandorpe.

De school in de Passendaalsestraat was vroeger een staatsschool, waar vele Moorsledenaars les hebben gekregen. Sinds 2008 is Ter Sterre er gevestigd. Ter Sterre maakt deel uit van de SBSO Sterrebos. De school richt zich specifiek op kinderen met autisme.

In het verleden moesten ouders soms dagenlang kamperen aan de schoolpoort zodat ze zeker zouden zijn dat hun kind een plekje in de school kreeg. De inschrijvingen verlopen nu online, maar de interesse in de school is gebleven.

Op naar 370 leerlingen

“We organiseerden in april een online inschrijvingsmoment. De interesse was enorm. Daarom beslisten we om onze leerlingencapaciteit te verhogen”, vertelt directeur Wim Vandorpe. Ter Sterre telt momenteel 168 leerlingen, volgend jaar zullen dat er 220 zijn. “Uit een prognose blijkt dat we tegen het schooljaar 2026-2027 misschien wel 370 leerlingen zullen hebben.”

De timing is perfect. Onze leerkrachten tellen al af naar de eerste werkdag daar

Vijf nieuwe richtingen

De directie maakte enkele maanden geleden bekend dat zij het aanbod aan richtingen gevoelig zou uitbreiden. Ter Sterre biedt vanaf volgend schooljaar vijf nieuwe richtingen aan, waarmee het aanbod meer dan verdubbeld wordt. Vanaf 1 september kunnen BSO-leerlingen de richtingen ‘decor en etalage’ en ‘zorg en welzijn’ volgen. Binnen de TSO-afdeling komen ‘maatschappij en welzijn’ en ‘biotechniek’ erbij. ‘Architecturale en beeldende vorming’ is een nieuwe ASO-richting.

Weg met die extra trui

De lessen worden gegeven in de nieuwbouw, die recentelijk werd afgewerkt. Er zijn liefst eenendertig klassen. Op de benedenverdieping is er een refter en zijn er bureaus voor de leerkrachten en directie. Binnenkort start de school met de verhuis. Het lerarenkorps telt af naar de eerste werkdag in de nieuwbouw. “De huidige infrastructuur is erg verouderd. In de zomer is het in de klassen soms erg warm, in de winter is een dikke trui vaak meer dan nodig. Door het groeiend aantal leerlingen kwamen we ook in de problemen met het aantal klassen. De nieuwbouw zal een serieuze meerwaarde betekenen voor Ter Sterre”, luidt het bij het schoolbestuur. Rond de nieuwbouw wordt er nog extra groen voorzien. Zo komt er nog een bloemenweide en zullen er picknicktafels worden geplaatst.

Nu dit nieuwbouwproject zo goed als helemaal afgerond is, wordt een van de oude gebouwen afgebroken. Die werken zouden normaal gezien dit najaar uitgevoerd worden.

Vlotter parkeren

Een ander probleem dat de school wist op te lossen, is de mobiliteit rond Ter Sterre. Langs de Stadendreve werd een grote parking voor een zeventigtal auto’s ingericht. Zowel leerkrachten als ouders zullen er hun wagen kunnen parkeren.

“De bussen komen nog steeds aan in de Passendaalsestraat, maar ook daar hebben we de parkeermogelijkheid op eigen terrein wat aangepast. Via een pad komen de leerlingen op de speelplaats aan”, aldus nog directeur Wim Vandorpe. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten