Tania (20) volgt maritieme opleiding: “Ik vind mijn weg wel in zogenaamde mannenwereld”

Tania Swinnen is cursiste Maritieme Opleiding Dek in CVO Scala.© JRO
Tania Swinnen is cursiste Maritieme Opleiding Dek in CVO Scala.© JRO
Jeffrey Roos

Tania Swinnen (20) komt uit Mechelen en studeert aan de Zeevaartschool in Antwerpen. Ze volgt een bijkomende maritieme opleiding Dek in CVO Scala in Oostende.

Momenteel volgen 47 cursisten de maritieme opleidingen in de avondschool. Tania is de enige vrouw. “Die opleiding is een extra cursus die enkel in Oostende aangeboden wordt. Door corona worden de lessen online gegeven en dat komt goed uit, dat bespaart me de reis heen en terug.”

De appel valt niet ver van de boom, want Tania’s papa werkte bij de marine. “Eigenlijk heb ik daar erg weinig van meegekregen thuis. Ik heb de beslissing echt wel uit mezelf gemaakt. De maritieme sector spreekt mij aan, omdat je er alle kanten mee uit kan. Het liefst zou ik later een job uitoefenen op de brug ( waar het schip bestuurd wordt, red. ) van een cruiseschip, iets met navigatie of zo…”

“Of de maritieme wereld geen mannenwereld is? Is die tijd niet al lang vervlogen? Foto’s van mannen op boorplatformen zijn misschien aantrekkelijker dan foto’s van vrouwen in diezelfde positie, maar ook wij kunnen een job in een mannenwereld aan. Ik ben daar helemaal niet bang voor, ik kan best mijn mannetje staan als het erop aan komt. Wees gerust, ik vind mijn weg wel in die zogenaamde mannenwereld”, lacht Tania.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.