Studeren in alle rust tussen senioren: “Jong volk houdt ons jong”

Woonzorcentrum Ter Linden uit Veurne krijgt er tijdelijk een gezelschap jeugdige bewoners bij… Tot de zomervakantie buigen een aantal studenten hun hoofden over hun studiemateriaal in de Catharinazaal en de Martinuszaal. Voor de échte bewoners, de senioren, is dit een leuke afwisseling in hun dagelijkse bestaan.

Senioren en studenten pauzeren gezellig samen. © MVO

Het initiatief van de jeugddienst en jeugdschepen Celine Mouton blijkt een succes. De trend om in groep op een rustige locatie te studeren is ook populair bij de Veurnse studenten. De keuze om samen te studeren in een woonzorgcentrum is wel bijzonder. De Catharinazaal, waar plaats is voor een 15-tal studenten, bleek niet groot genoeg. Daarom werd ook de Martinuszaal ingezet voor nog eens 10 studenten en in het gloednieuwe assistentiewoningencomplex Zuidburg kunnen ook 15 blokkers terecht in de Vaubanzaal.

Fijne omgeving

De studenten komen niet alleen uit Veurne. Louis Ameele (18) studeert voor vastgoedmakelaar: “Ik kom uit Westende en daar bestaat zo’n initiatief niet. Via Facebook ontdekte ik dat je hier in wzc Ter Linden kon studeren en mijn middelbaar volgde ik in Veurne. Ik kwam hier al tijdens de kerstvakantie studeren en daardoor heb ik betere resultaten behaald. Het is ook een fijne omgeving. Sommige bewoners zitten je als het ware op te wachten bij de ingang. Zo leer je elkaar een beetje kennen, en het is toch geestig dat je af en toe een praatje kunt slaan!”

Complimentenkaartje

Ida Vanegeroo (89) heeft pretlichtjes in haar ogen: “We verwelkomen de studenten vandaag met een ‘complimentenkaartje’! “Dat is toch leuk als je bij zo’n jonge ‘compagnie’ zit! Ja, de tijden zijn veranderd! Ze worden hier wel in de watten gelegd en studeren nu met computers… Ik heb dat allemaal niet meegemaakt, want ik werd wees toen ik 7 jaar was, en heb altijd alleen mijn plan moeten trekken, maar op mijn oude dag ben ik hier heel tevreden!”

Marie Cordier (86) deelt haar mening: “Zoveel jong volk om ons heen, dat houdt ons jong! Ik ken hier iedereen, maar nu maak ik kennis met een aantal vriendelijke jonge mensen!” Arthur Bultinck (19) studeert bio-ingenieurswetenschappen in Gent en schreef zich voor het eerst in: “Als je onder druk studeert, leg je jezelf automatisch meer discipline op, en dat heeft een positief effect op de examenresultaten.” Dat beaamt ook Sebastiaan Lamers (18) die voor industrieel ingenieur studeert: “Ik studeer hier voor de derde keer. In groep lukt dat beter, en dat heeft natuurlijk te maken met de sociale druk…” “Dat klopt”, zegt Hannelore Louwyck (20) die rechten studeert: “Mijn examenpunten waren merkelijk beter vorige keer door samen te studeren. Het is ook leuk om samen even pauze te nemen of om even je zinnen te verzetten door een praatje te slaan met de bewoners.”

Het is leuk om samen even pauze te nemen

Schepen Guido Hoste benadrukt dat dit initiatief verbondenheid schept tussen de jonge en oude generatie: “Op de eerste studiedag ‘verbroederen’ de studenten en de bewoners bij een gezonde smoothie en een stukje fruit. Heel wat senioren hebben trouwens studerende kleinkinderen, en daarover babbelen ze wel eens. De studenten krijgen elke dag soep, water en vers fruit.” Ook in residentie Zuidburg worden de studenten verwend. “Ik heb zelf een student thuis”, zegt woonassistente Gudrun Balduck. “Dit leek mij een interessant initiatief om ook op onze aantrekkelijke locatie mee te starten. Wij hebben zelfs een enthousiaste bewoner die graag een potje koffie zet voor de studenten. Net als in wzc Ter Linden stellen wij de deuren open tussen 7 uur en 20.45 uur. De studenten kunnen ook even verpozen op het terras of ontspannen bij een partijtje biljart.

Studenten moeten wel vooraf inschrijven via de jeugddienst of kunnen het inschrijvingsformulier terugvinden via www.veurne.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.