https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Studententeams van Hogeschool VIVES helpen eerstelijnszorgverleners

Vlnr. Jan Vandekerckhove (studiegebieddirecteur), Tony Claeys (projectcoördinator LiveLab), Isabel Vanslembrouck (directeur onderzoek en dienstverlening), Goedele Baekelandt (onderzoeker LiveLab), Joris Hindryckx (algemeen directeur VIVES), Veerle Dekocker (studiegebieddirecteur), Lies Goemaere (onderzoeker LiveLab), Lore Vandenberghe (projectcoördinator LiveLab) en Sofie Bamelis (studiegebieddirecteur). © (Foto PDC)
Redactie KW

De impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg was enorm. Veelal kwam hierbij de druk op de ziekenhuizen onder de aandacht, maar ook de eerstelijnszorgverleners zoals thuisverpleegkundigen en huisartsen kwamen handen tekort.

Uit praktijkwetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Hogeschool VIVES, blijkt dat studenten door middel van diverse interventies in de eerstelijnszorg effectief een significant verschil kunnen maken.

Via het LiveLab project’ wil Hogeschool VIVES eerstelijnszorgverleners in het werkveld ondersteunen aan de hand van interdisciplinaire studententeams. De studenten gaan hierbij aan de slag met meer dan 150 kwetsbare gezinnen en 65+’ers. Concreet trekken studenten uit verschillende opleidingen (verpleegkunde, vroedkunde, ergotherapie, logopedie, audiologie, voedings- en dieetkunde, sociaal werk, zorgtechnologie, klinische psychologie en schoolpsychologie) naar inwoners van steden of gemeenten en gaan ze samen met hen een oplossing zoeken voor echte problemen waarmee zij worden geconfronteerd.

Dit kan gaan om heel uiteenlopende zaken zoals vereenzaming, sociale isolatie en het zoeken van een zinvolle dagbesteding, maar ook hulp bij zeer praktische zaken zoals zich verplaatsen, digitale vaardigheden aanleren, activiteiten met kinderen organiseren, lezen stimuleren… In totaal vonden er reeds meer dan 632 interventies plaats. Het project startte in 2019 en liep ook verder tijdens de coronacrisis met een coronaproof formule. Ook in het nieuwe academiejaar 2021-2022 stuurt VIVES studenten uit naar de deelnemende gemeenten en steden. Dit zijn: Beernem, Blankenberge, Brugge, Diksmuide, Houthulst, Kortrijk, Menen, Oostkamp, Wervik en Zeebrugge.

Het project werd op donderdag 23 september voorgesteld door algemeen directeur Joris Hindryckx, verschillende opleidingshoofden, studiegebieddirecteurs en de betrokken docenten uit de verschillende studiegebieden. (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.